Недоволството срещу реорганизацията на движението по бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша" продължава да расте, пише NEWS.

Живеещите в района са насрочили пореден прост за тази вечер и заплашиха, че ще изразяват недоволството си, докато не бъдат чути.

След реорганизацията по бул. "Витоша" активните ленти за движение станаха две, а останалите са предназначени за косо паркиране. Реорганизацията по бул. "Патриарх Евтимий" пък ще доведе до намаляване на паркоместата.

Организаторът на протестите Венцислав Ванчев коментира, че новата организация ще доведе до задръствания и тапи за целия район и че хората си искат паркоместата. Той поясни, че живеещите в района са искали диалог с Общината, но такъв не са получили.

От Общината пък твърдят, че всички искания на живущите са взети под внимание и са категорични, че промените са били обсъдени в жителите на района. Също обясняват, че целта на реорганизацията е да се намали ползването на автомобили в центъра.

Илиян Павлов, заместник-кмет по транспорта в Столична община, допълни, че проектът е балансиран и реорганизира местата за паркиране с минимална намеса. "Но най-вече създаваме ринговия булевард и такава организация на движение, която трябва да служи за такъв рингов булевард, т.е. да провежда трафика, а не да го задържа", пояснява още зам.-кмета по транспорта.

Проектът предвижда да бъдат изградени бус лента и две велоалеи, като на пътя остават две активни ленти за движение на коли и една лента за спиране.