Петък, 17 Май 2024
           
Спорт

Висенте дел Боске ще ръководи временно Испанската футболна федерация

   
Висенте дел Боске ще ръководи временно Испанската футболна федерация

Легендарният треньор Висенте дел Боске ще бъде президент на комитета, който временно ще ръководи Испанската футболна федерация, обявиха от испанското правителство. Миналата седмица стана ясно, че президентът на Федерацията Педро Рочна и неговият предшественик Луис Рубиалес са разследвани пот прокуратурата за корупция, пише БГНЕС.

Вследствие на това правителството, съвместно с ФИФА и УЕФА, реши да създаде комитет, който временно да ръководи футбола в страната, докато кризата бъде преодоляна. "С гордост мога да съобщя, че президент на комитета и представляващо лице ще бъде Висенте дел Боске. Той ще бъде лицето на испанския футбол", обяви министърът на образованието и спорта Пилар Алегрия.

73-годишният Дел Боске има легендарен статут в Испания, след като изведе националния отбор до първа световна титла в историята през 2010, а две години по-късно триумфира и на Евро 2012. В началото на века той постигна големи успехи и начело на Реал Мадрид, печелейки на два пъти Шампионската лига. 

Все още не е ясно колко време комитетът ще управлява Федерацията. Испания ще бъде домакин на Мондиал 2030, заедно с Португалия и Мароко.