Петък, 17 Май 2024
           
Свят

За денонощие Русия е изпратила 96 дрона по Запорожка област

   
За денонощие Русия е изпратила 96 дрона по Запорожка област

Губернаторът на Запорожка област Иван Фьодоров заяви, че през изминалото денонощие руските военни са нанесли 254 удара на територията на региона, а седем населени места са били обстрелвани, цитира думите у Би Би Си.

Както пише Фьодоров в канала си в Telegram, 96 дрона от различни модификации са използвани за атаки в Гуляй-Поле, Левадни, Работино, Мала Токмачка, Малиновка и Новоандреевка.

Освен това е извършен въздушен удар на територията на Малая Токмачка, а артилерия е ударила Орехов и други населени места, казва ръководителят на администрацията. Малая Токмачка и Роботине са попаднали под обстрел от реактивни системи за залпов огън.

Според Фьодоров има 19 съобщения за разрушени жилища, но няма пострадали цивилни.

В някои от населените места, изброени от Фьодоров, се водят активни военни действия, почти цялото население е евакуирано оттам, други се намират на известно разстояние от фронтовата линия.

Освен всичко друго, различни източници съобщават за боеве за Роботине, по време на които руските сили се опитват да си върнат контрола над това село, загубено по време на лятната офанзива на украинските въоръжени сили през 2023 г.

Припомняме, още в средата на февруари съобщихме за интензивни боеве в района на селата Роботине и Вербово. Оттогава, макар тези боеве да продължават, военните наблюдатели не съобщават за значими промени във фронтовата линия в този участък.