Петък, 17 Май 2024
           
Свят

Курти очаква непоколебима подкрепа от Германия за членството на Косово в Съвета на Европа

   
Курти очаква непоколебима подкрепа от Германия за членството на Косово в Съвета на Европа

Министър-председателят на Косово Албин Курти изрази надежда, че Германия ще подкрепи членството на Косово в Съвета на Европа, като съобщи за проведен телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц, съобщи „Албениън пост“.

Курти е потвърдил ангажимента си за изпълнение на задълженията, произтичащи от Основното споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, което беше постигнато на 27 февруари 2023 г. в Брюксел, Белгия.

След него бе постигната и договореност относно плана за продължаване на споразумението на 18 март 2023 г. в Охрид, Северна Македония.

„В телефонен разговор с германския канцлер Шолц изразих своята благодарност за твърдата подкрепа на Германия за Косово и подчертах надеждата, че Германия ще подкрепи нашата кандидатура за членство в Съвета на Европа в съответствие с препоръките на ПАСЕ. Също така потвърдих нашия ангажимент за пълно прилагане на Основното споразумение." - написа Курти в платформата Х.

На 23 април премиерът на Косово проведе телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон, който подчерта, че Франция отдава значение на бързия напредък на Косово към създаването на Асоциация на общините със сръбско мнозинство, особено в контекста на пътя на Косово към членство в Съвета на Европа.

Според Курти Франция ще подкрепи членството на Косово, без никакви други предварителни условия. /БГНЕС