Четвъртък, 16 Май 2024
           
Политика

Никола Минчев отрича да е подправял документи за Кирил Петков

   
Никола Минчев отрича да е подправял документи за Кирил Петков
  BGNES

Бившият председател на парламента от "Продължаваме промяната" Никола Минчев отрече да има каквото и да е участие в скандала, разразил се покрай публикуваната в "Биволъ" информация, че съпредседателят на ПП Кирил Петков е станал служебен министър на икономиката с помощта на фалшифицирани от Лена Бориславова документи.

Бориславова е в ръководството на партия "Продъолжаваме промяната", откъдето стана депутат, а след като Кирил Петков стана премиер, тя бе назначена за шеф на кабинета му.

Обвиненията към Петков и Бориславова са, че са фалшифицирали подписите на участниците в управителния съвет на "Да запазим Корал", така че без да е имало реална среща, да премахнат Петков от Управителния, така че той да може да положи клетва като министър. Атанас Русев от неправителственото сдружение обаче отрича подобно заседание да се е състояло. След като днес Кирил Петков замеси името му това на сенчестия бизнесмен и бивш съдружник на Бойко Борисов Румен Николов - Пашата, основател на престъпната групировка СИК, Русев се закани, че ще заведе дело за клевета срещу Петков.

Името на бившия председател на парламента от "Продължаваме промяната" Никола Минчев също бе намесено в скандала с фалшифицираните документи, тъй като те са били принтирани в адвокатската кантора "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков", където Минчев по това време с работел заедно с Лена Бориславова. Пред БНР той категорично заяви, че по никакъв начин не е замесен в казуса с неправителствената организация "Да запазим Корал".

"По никакъв начин не съм бил въвлечен в отписването на Кирил Петков от управителните органите на "Да запазим Корал". За самото сдружение съм работил по други казуси преди това, но конкретно по този не съм участвал по никакъв начин", каза той пред националното радио.

Междувременно бащата на Кирил Петков, Петко Петков, се закле в истинността на думите на сина си, след като Кирил Петков обвърза сигнала на Русев с Пашата.

Кирил Петков твърди, че Атанас Русев се обадил на баща му ядосан през 2022 г., когато самият Петков беше премиер и предаде на тогавашния главен прокурор Гешев списък с имената на 19 известни личности, за които според него има публични съмнения за участието им в корупционни и други престъпни схеми.

Във въпросния списък беше и Пашата. По думите на Петков Русев бил "ядосан" и поискал името на Пашата да бъде премахнато от списъка.

В публикация на профила си във Фейсбук Петко Петков се кълне в думите на сина си и пише, че е готов да се яви на детектор на лъжат заедно с Русев:

"Заклевам се, че Атанас Русев ми се обади с крясъци по телефона защо Кирил е сложил Пашата в списъка на бандитите за разследване. Русев е казвал много пъти пред мен и пред други, че е близък с Пашата и са спасявали Корал три пъти от други бандити. Лично аз съм виждал дясната ръка на Пашата Росен прегърнат с Атанас Русев на плажа на Корал. Готов съм да се явя на детектор на лъжата заедно с Русев. Аман от платени боклуци."

offnews.bg