Вторник, 07 Май 2024
           
Коментари

Денков: ЦИК се готви да провали машинното гласуване

   
Денков: ЦИК се готви да провали машинното гласуване

Докато служби и прокуратура занимават хората с пудели, представители на ЦИК започнаха да правят внушения в медиите и да подготвят почвата за проваляне на машинното гласуване на 9 юни. Това заяви бившият премиер Николай Денков в своя фейсбук профил.

Той припомни казуса от местните избори през 2023 г., при който след справка на ДАНС на първи тур избирателите гласуваха само с хартиена бюлетина. По думите му сега зам.-председателят на ЦИК поставя под въпрос машинния вот с причини, които никога не са били пречка преди - многото почивни дни и недостатъчно време за сертифициране.

Денков посочи, че след активното мероприятие на ДАНС и ЦИК миналата година недействителните бюлетини са били близо 500 000. Той отбелязва, че в същото време социологическите проучвания показват високо доверие към машинното гласуване.

Бившият премиер призова ЦИК да си върши работата, вместо да подготвя общественото мнение за пореден провал на най-честното и прозрачно отчитане на гласовете. Той апелира и Министерството на електронното управление да не бави процесите, които зависят от него.

Според него, ако на изборите отново се окажем само с хартиени бюлетини, то това ще е знак за зависимости в ЦИК и МЕУ. По думите му скоро ще стане ясно дали двете институции работят за фундаменталното право на българите да определят посоката на държавата с гласовете си, или са част от скритата власт на институциите-бухалки, доминирани от ГЕРБ-ДПС.

Денков е категоричен, че тази скрита власт трябва да бъде разградена на изборите на 9 юни, за да имаме справедливо правосъдие, реформи в помощ на хората и бизнеса и висок стандарт на живот, като в нормална европейска държава.