Вторник, 07 Май 2024
           
Новини

Евронюз България с нов оперативен директор

   
Евронюз България с нов оперативен директор

Валентина Войкова е новият оперативен директор на "Евронюз България" (бившата Телевизия "Европа"), се казва в официалното съобщение, изпратено до медиите.

Представена е като професионалист с над 20-годишен телевизионен опит. Работила е в "Балкан Българска Телевизия" (ББТ), купена по-късно от ТВ7, БНТ, БТВ (водеща на предаването "Хрътките" до 2013 г.), "Про БГ" и ТВ7 ("Нюз7"), се посочва в прессъобщението.

В края на миналата година близо 10 журналисти напуснаха телевизията, включително тогавашният главен продуцент Надя Ганчева, главният редактор на телевизията Марина Стоименова и главният редактор на сайта Калина Влайкова.

Конкретната причина тогава не беше спомената заради клаузи в договорите, които част от тях имат. Неофициално от разговори "Дневник" научи, че причината е назначаването на бившия шеф на кабинета на министъра на културата в последното правителство на Бойко Борисов Боил Банов - Ваня Захариева (по онова време с фамилия Бедрова - бел. ред.) за програмен директор. Журналисти от медията, с които "Дневник" разговаря през октомври, разказаха, че назначението на Захариева прилича на опит да бъде неутрализирана Марина Стоименова, която от създаването до ноември м.г. беше главен редактор на медията и чийто договор беше с централата на "Евронюз" в Лион.

"По предложение на партньорите и след множество интервюта Валентина Войкова беше одобрена за тази позиция", се казва в съобщението.

Още от ноември Марина Стоименова не е главен редактор на "Евронюз България"

Според визитката ѝ Войкова е носител на множество журналистически награди, има специализации в българско-американския център за подготовка на журналисти "ПРО Медиа", специализация "Европейски стандарти в медиите", Италия, специализации в СNN, Атланта, както и специализация по дигитален маркетинг.

Член е на World Conference NEWS Xchange и на CNN-CJF Fellows. Войкова е магистър по "Българска филология" и по "Политология".