Неделя, 05 Май 2024
           
Новини

Чиновничка във Варна получила 400 000 лв. за заплати за 8-те години след края на проект

   
Чиновничка във Варна получила 400 000 лв. за заплати за 8-те години след края на проект

Около 400 хил. лв. под формата на заплати по проекта за Интегриран градски транспорт на Варна е получила за близо осем години след приключването му ръководителката на проекта Биляна Якова.

Проектът, който трябваше да оптимизира градския транспорт във Варна, струваше 115 млн. лв. и бе почти изцяло с европейско финансиране по линия на програма „Регионално развитие“.

Официално, етапът, за който е била отговорна Якова, е приключил през юли 2016 г., обявиха от общината при внасянето на сигнал до прокуратурата във Варна в края на миналата седмица.

Сигналът е за щети в особено големи размери на градския транспорт.

И градският транспорт на Варна се оказа финансова яма

Според справка на варненската община Якова освен заплатата си си е начислявала възнаграждения за извънреден труд в рамките на няколко години.

Така, между 2016 г. и 2023 г., когато начело на общината във Варна застана Благомир Коцев, сменил управлявалия повече от десет години Иван Портних, Биляна Якова е получила около 60 хил. лв. за извънреден труд.

В първите две години от начисленията Якова е заявила, че е работила извънредно по 360 часа на година, въпреки че българското законодателство не разрешава повече от 150 часа извънреден труд на година.

Изчисленията сочат, че ставката за час извънреден труд на Биляна Якова е била по 40 лв.

Приблизителната обща сума на парите, които са били платени под формата на заплати и допълнителни възнаграждения за времето след юли 2016 г. на Биляна Якова, е около 8 на сто от сумата на дълговете на градския транспорт на Варна към днешна дата.

Според зам.-кмета по правните въпроси Диан Иванов Якова „е отговорна за милиони левове, изхарчени в ущърб на варненци“. По думите му Биляна Якова, в чийто трудов договор като ръководител е посочено, че той е в сила „до приключване на проекта“, е получавала седем години ежемесечна заплата от близо 5 хил. лв. по проект, който официално е бил приключен и отчетен още през 2016 г.

По думите му, по проекта за интегрирания градски транспорт, който включваше три компонента, са пренасочвани средства и са допускани двойни плащания в годините.

Отделно от това, твърди Диан Иванов, „голяма част от 14 млн. лв. за настоящата билетна система са изхарчени в пряк ущърб на хората. Всичко това е допускано, възлагано и приемано лично от Якова и от освободения вече бивш директор на ТАСРУД – общинското предприятие, което е отговорно за приходите от билети, Милко Лалев.

„Ако билетната система е работила добре, сега ТАСРУД нямаше да има затруднения с генерирането на нужния финансовия поток“, коментира зам.-кметът по финансите Христо Рафаилов.

Най-проблемният момент е т.нар. билетна система. Договорът с фирмата-изпълнител за нея е с три компонента. Именно по тази част от проекта са пренасочвани средства и са допускани двойни плащания в годините. А парите за поддръжка на софтуера на билетната система, вместо за три години, са изхарчени само за година и половина, посочват от общината във Варна в преписката си до прокуратурата.

Според настоящата кметска администрация на Варна ръководителката на проекта за интегрирания градски транспорт е издавала фактури за неясни дейности, а част от ремонтите, които са възлагани, са извън финансовите параметри по договора. В резултат има неразплатени пари, заради които на сметките на общинския превозвач, 100% общинската фирма „Градски транспорт“ ЕООД, са наложени запори.

Към средата на април недостигът на средства на фирмата е малко над 7 млн. лева, от които 5,9 млн. лв. са просрочените задължения.