Неделя, 05 Май 2024
           
Политика

Димитър Главчев: Случаят с отвлечените българи от кораба Galaxy Leader не е забравен

   
Димитър Главчев: Случаят с отвлечените българи от кораба Galaxy Leader не е забравен

"Ще продължим да полагаме усилия, действията ни са много внимателни, търсим всякакви варианти за освобождаването на хората. Случаят не е забравен", заяви премиерът Димитър Главчев по време на среща с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader в Министерски съвет. Той увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за освобождаването на българските моряци.

Заместник-министърът на външните работи Иван Кондов, който също е присъствал на срещата, е поел ангажимент близките на моряците да бъдат редовно информирани за развитието на ситуацията. Той е докладвал, че в МВнР действа работна група по темата, в която Кондов лично участва.

"Всеки един български гражданин ни е важен, бъдете сигурни, че активно работим моряците да се завърнат скоро у дома", добави още Димитър Главчев.

Припомняме, на 19 ноември 2023 г. йеменските хуси завзеха товарния кораб Galaxy Leader, като на борда бяха 25 членове екипаж от различни националности, включително украинци, българи, филипинци и мексиканци.

МВнР потвърди систематични и координирани усилия по случая.

На 29 март президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с президента на Палестина Махмуд Абас, като призова своя колега за оказване на подкрепа за освобождаване на българските моряци.