Петък, 03 Май 2024
           
Новини

ЦИК отвори системата за подаване на електронен формуляр за гласуване в чужбина

   
ЦИК отвори системата за подаване на електронен формуляр за гласуване в чужбина

Централната избирателна комисия (ЦИК) отвори системата за подаване на електронен формуляр за гласуване в чужбина. Всички желаещи да гласуват извън страната е необходимо да попълнят личните си данни, както и да посочат държавата и мястото, където искат да упражнят правото си на вот. Заявления могат да се подават също така лично или чрез писмо по пощата, или чрез куриерска услуга до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава, пише Дневник.

Подаването на заявления се извършва основно с цел разкриване на допълнителни секции, като условие за това е да бъдат събрани минимум 40 заявления. Крайният срок за това изтича на 14 май. За секциите, които ще бъдат разкрити автоматично, също е важно да се подават заявления, за да бъдат вписани гражданите в избирателния списък и така да бъде улеснен изборният процес в деня на вота.

Техният брой към момента е 776, като по традиция най-много места за гласуване би трябвало да има в Турция, Германия и Великобритания. Част от секциите обаче се обявени под условие, докато не бъде получено съгласието на приемащата държава за произвеждането на изборите и за разкриването на избирателните секции.

След приключване на процеса по подаване на заявления до 18 май ЦИК ще трябва да определи местата в държавите, в които ще се образуват секции, и броя на избирателните секции във всяко място.

Избирателите, които имат право да гласуват в изборите за народни представители, но нямат избирателни права за изборите за членове на Европейския парламент от Република България, ще бъдат уведомени незабавно за това. При такива случаи заявленията ще важат само за изборите за народни представители.