Събота, 04 Май 2024
           
Новини

Фаворитите на Митрофанова за сливенски владика са в листата на кандидатите

   
Фаворитите на Митрофанова за сливенски владика са в листата на кандидатите

Новите фаворити на руското посолство за избор на Сливенски митрополит – Герасим и Исак, са включени в списъка на списъка с достоизбираемите епископи.

В публикация на сайта на БПЦ се посочва, че в листата на кандидатите са включени Величкият епископ Сионий, Знеполският епископ Арсений, Мелнишкият епископ Герасим, Браницкият епископ Пахомий, Главиницкият епископ Макарий и Велбъждкият епископ Исаак.

Вниманието на руските емисари се насочи към Герасим и Исак, след като Агатополският епископ Йеротей – дясна ръка на покойния сливенски владика Йоаникий, загуби шансове заради пропутинските си възгледи, емисарите на Кремъл си избраха нови фаворити.  

Както Faktor писа, докато беше жив Йоаникий беше забранил да бъдат причестявани украинци в неговата епархия, ако не са към Московската патриаршия на Кирил. Митрополията оказваше яростен отпор срещу признаването от БПЦ на автокефалната Православна църква на Украйна с предстоятел Епифаний. Йеротей следваше същата тази политика, въпреки че през последните месеци прикриваше проруските си тежнения.

Единият от проруските кандидати – Герасим,  е препоръчан за главен секретар на Св. синод преди почти 10 години от Външния отдел на Московската Патриаршия.  Предложен е на покойния патриарх Неофит от последния шеф на Шести отдел на Шесто Управление на ДС Димитър Иванов.

Другият руски фаворит – Исаак, е креатура на изгонения през миналата есен от ДАНС за шпионаж в полза на Русия от България Васиан Змеев. Той е редовен посетител на Руското посолство в София. Участник в събития на т.нар. Руски културно-информационен център в столицата.  Исак е бил стипендиант на Иларион Алфеев в Москва - това е бившият заместник на патриарх Кирил, който години наред командваше българската Църква. Той е и много близък с изповедника на Путин - сегашният кримски митрополит Тихон Шефконов.