Събота, 04 Май 2024
           
Политика

Румяна Бъчварова: Не виждам политическа причина да има уйдурма

   
Румяна Бъчварова: Не виждам политическа причина да има уйдурма

Отговорността на това служебно правителство се носи от служебния премиер, както са дефинирани позицията и функциите му. Оттук нататък кой и как се ангажира е въпрос на партийна риторика, от която всички се умориха.

Това коментира в интервю пред БНР Румяна Бъчварова, социолог, дипломат и бивш министър на МВР.

"Отговорността се носи и от предложилите конституционните промени и тези, които направиха, така че да се стигне до предсрочните избори, а те са едни и същи. Можете да предвидите къде щяхме да бъдем, ако ротацията беше осъществена, колко много задачи можеха да бъдат решени", сподели Бъчварова.

Тя призна, че "не вижда политическа причина да има уйдурма", а президентът Румен Радев "се придържа към Конституцията, такава каквато е в момента".

"И да покаже колко несъстоятелни, според него, са тези промени. Това е линията на поведението му", коментира дипломатът.

Бъчварова се надява "да няма нови кризи в правителството и да овладеят положението, но ще бъде много трудно, защото по някакъв начин служебното правителство, освен чрез организационни механизми, политически може да стане част от кампанията".

Нейното мнение за кабинета "Димитър Главчев" и назначаването му за външен министър е:

"На този етап проблемите остават и ще наблюдаваме как ще функционира. На Главчев ще му бъде трудно, защото времето да се ориентира в тази допълнителна сфера, за която ще носи отговорност, е относителна малко и кратко. Аз задавам въпроса ще успее ли външно министерство да се справи с тази ситуация? Вярно е, че има опит за избори в чужбина, но този път имаме два избора. И доколкото има информация, зам.-министрите, които организираха вота в чужбина, не са на тези позиции, имаме двама нови.

Бъчварова не изключва трудности в организацията на вота в чужбина и предупреди за риск, но "надявам се хората във външно да помогнат много на новите зам.-министри".

И допълни:

"Друга е линията и тя е важна, как ще се представи българската външна политика по важни въпроси, които вълнуват света извън нашите избори. Трудни дни ще има за Външно министерство, но се надявам, че професионалистите ще проявят отговорност и ще помогнат".

Румяна Бъчварова е категорична, че външният министър не може "обърне" доктрината на страната, "но при допускане на грешки може да се дадат неправилните сигнали навън, което няма да е добре за България, колкото и светът да разбира спецификата на политиката в България".

"Очевидно заради новата формула за съставяне на служебен кабинет, нека не забравяме, че от поредицата служебни правителства се натрупаха проблеми – договора с "Боташ" и такава промяна беше необходима. Във варианта, когато на практика изпълняваме промяната, виждаме какви са трудностите. В момента се пробва нещо ново, което ще оценим пълноценно, след като минат изборите и дойде следващото редовно правителство", коментира Румяна Бъчварова.