Четвъртък, 02 Май 2024
           
Политика

НС отложи с 1 година последния етап от либерализацията на пазара на ток

   
НС отложи с 1 година последния етап от либерализацията на пазара на ток

Както се и очакваше след заседанието на ресорната енергийна комисия през седмицата и пленарната зала на Народното събрание подкрепи отлагането на последния етап от либерализацията на пазара на ток с 1 година. По сега действащия Закон за енергетиката това поетапно трябваше да започне от 1 юли - когато НЕК престава да бъде обществен доставчик, което драстично променя работата на електроразпределителните дружества на ток, и да завърши с излизането на бита на свободния пазар на ток от 2026 г., пише Дневник.

Въпреки, че най-засегнатите от промяната отдавна се тревожат, че няма яснота и доскоро никакъв поднормативен акт не бе приет, въпросът рязко се актуализира през седмицата, когато се оказа, че БСП, "Има такъв народ" и съвместно ГЕРБ и ДПС са внесли проекти за промяна, които вкупом предлагат отлагането на този процес с нюанси в аргументите за това. На заседанието в сряда и председателят на енергийния регулатор отчете, че институциите още не са готови за заложения срок.

Заради внесените три проекта с принципно еднакво съдържание енергийната комисия днес представи обобщен доклад с предложените изменения. В него се посочва, че либерализацията на пазара на ток за битовите потребители засяга около една трета от електроенергийния пазар в България и над 4.6 млн. битови клиенти. отлагането с 1 година се аргументира с това, че ако това не бъде направено, ще доведе до тежки социални проблеми заради премахването на регулираните цени. Реално обаче сегашният закон не предвижда премахването на регулираните цени, а друг механизъм за определянето им и опция за подпомагане на бедните. Все още обаче няма налице методика, която да определя кои са енергийно бедните и при какви цени на тока ще получават помощи.

При гласуването все пак депутатите дадоха гласа си за всеки от трите проекта поотделно. За този на БСП "за" гласуваха 151 депутати, 41 - "против" и 4 "въздържал се".

Законопроектът, внесен от Красен Кръстев от ГЕРБ-СДС и Рамадан Аталай от ДПС, бе приет със 122 гласа "за", 43 "против" и 31 "въздържал се".

Законопроектът, внесен от Павела Митова и група народни представители от "Има такъв народ", бе подкрепен със 148 гласа "за", 44 "против" и един "въздържал се".

Както и при гласуването в енергийната комисия бе отхвърлен проекта на депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България", с който се предлага подобряване работата на енергийния регулатор. Подкрепиха го 40 народни представители, а 124 бяха против, 32 се въздържаха.

Въпреки, че борсовите цени на тока в момента гравитират около нулата, а има и дни, в които са отрицателни, в доклада на ресорната комисия се посочва, че има опасност от рязък скок на цените и невъзможност на битовите потребители да се приспособят към новите условия, макар промяната за тях да е заложена за 2026 г.

Цитирани са експертни прогнози, според които излизането на домакинствата на свободния пазар ще доведе до оскъпяване на тока с повече от 20 процента. Приложени са данни на "Евростат", според които и преди, и сега над 2 милиона българи са енергийно бедни, 30 процента не могат да покрият разходите си за отопление, а 28 процента не поддържат дома си достатъчно топъл, съобщава БТА.

В доклада се констатира още финансовото източване на енергийните дружества от групата на "Български енергиен холдинг" ЕАД и фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) и изземването от енергетиката на над 5.4 млрд. лв. В текста се цитира и позиция на крайните снабдители - електроразпределителните дружества, които подкрепят отлагането на либерализацията с една година, тъй като към момента има още нерешени казуси и неизвестни за практическото прилагане на схемата за преходния период от 1 юли 2024 г. до З1 декември 2025 г.

В становището по вносител Георги Гьоков от БСП също отбеляза, че над 2 милиона българи са енергийно бедни, а средствата от съществуващия фонд "Сигурност на електроенергийната система" са разходени за покриване на дефицита в държавния бюджет. Тезата, защитавана от ГЕРБ по темата, пък е, че бившият финансов министър Асен Василев е взел парите от фонда. В резултат наскоро пленарната зала го задължи да попълни с 1 млрд. лв. този фонд.

Гьоков, цитиран от БТА, се позовава на опита от Румъния, където по думите му след либерализацията цената на тока за домакинствата скочила с 18 процента още месец след въвеждането й. По думите му либерализацията изисква много по-внимателна подготовка, а до момента според него подготовката е много слаба.

Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната - Демократична България" както и на заседанието на енергийната комисия призова да не се отлага за пореден път пълната либерализация на пазара на ток. "Проваляме дълго подготвени реформи преди избори", посочи Рибарски. "Ние не сме готови от 2019 г. как да стане, как този преход да бъде плавен, нищо не беше направено до момента, в който тази реформа не залегна в Плана за възстановяване и устойчивост", обясни депутатът. Рибарски посочи, че голяма част от дневното потребление за битовите потребители е на регулирани цени, по-високи от пазарните. В сегашната ситуация хората са ощетени от регулираната цена, изтъкна Рибарски.

При дискусиите в ресорната комисия колегите ми от ГЕРБ, и от ДПС обвиниха политическата му формация, че тези срокове за либерализацията са приети с аргумента, че така България ще може да усвои повече пари по Плана за възстановяване и устойчивост, а не защото ЕС задължава България да се съобрази с тях.

Междувременно премиерът Димитър Главчев обяви преди началото на правителственото заседание, че кабинетът ще приеме програма за компенсиране на разходите за крайни клиенти за електрическа енергия за първите шест месеца на 2024 г.