Четвъртък, 02 Май 2024
           
Коментари

Петков: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев

   
Петков: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев

Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев - така коментира лидерът на ПП Кирил Петков в кулоарите на парламента отказа на Даниел Митов от кандидатурата му за външен министър в служебната власт, пише Dariknews.

"В момента, обаче, започва да се разпада сделката. Явно този външен министър, който беше избран, той въобще не е с евроатлантически поглед, даже напротив, вдигна веждите на много хора, когато се изказа с проруска реторика. Защо беше сложен този министър? Не може да ми се каже, че Борисов не го е знаел или Пеевски не го е знаел, че е там. Впоследствие решават да го дръпнат. Да, Митов нормални европейски визии за външната политика - добре, обаче има договорка и сега президентът явно пита къде е неговата част от уговорката и защо му махат външния министър", каза Петков. 

По думите му всичко това се пренася и в зала.

"Какво се случва и в момента в зала - "Боташ", договорът, който струва на България половин милион долара на ден, близо 1 млн. лева на ден, ГЕРБ изведнъж казват, че трябва да се обсъди точка за този договор, но го няма докладът, а той е приет от комисия. Изведнъж ГЕРБ започва да брани служебното правителство на Радев, защо?! Последният елемент е, че енергийният министър е точно човек на Турски поток. Така аз започвам да си мисля, че тази евроатлантичека кожа, в която се крие господин Борисов в момента, отдолу прозира нещо различно. Прозира сделка за енергийния министър, прозира сделка за Сарафов и неговия заместник, прозира сделка за Радев и за "Боташ". Как може да има готов доклад и той да не е внесен. Така че евроатлантизмът започва да се изпарява от въздуха и истината започва да излиза", посочи Петков. 

Според Христо Иванов интересна подробност на случилото се през днешния ден е това, че диалогът между служебния премиер Димитър Главчев и президента Румен Радев ще продължи, както заяви самият Главчев по-рано. 

"Радев твърдеше, че не може да има каквото и да е отношение към състава. Сега вече няма консултации, а сега вече се оказва, че Радев има отношение към състава, но той тогава не повдигна въпроса за вътрешния министър. Как може да имаш отношение за външния министър, а да нямаш правомощия за вътрешния. Да нямаш правомощия и за скрития коалиционен партньор в това правителство, а именно Сарафов?! Очевидно е осигурено неговото участие в коалицията, така че тя да прикрива гърба както на господин Пеевски, така и по отношение на "Боташ" и тази мръсна тайна за половин милион, която гледаме как се прикрива със срамни процедурни ходове в зала", заяви Иванов. 

От ПП-ДБ заявиха, че от ГЕРБ зависи дали ще имат разговори помежду им след изборите, Борисов по-рано посочи, че зависи от ПП-ДБ. 

"Зависи от ГЕРБ дали те ще позволят да бъдат вкарани в сглобка, която Пеевски програмира с този състав и тази скрита архитектура на служебното правителство. Сглобка, която включва Пеевски, прокуратурата, Радев и кръгове около Радев. Нали виждате очертанията на едно бъдещо мнозинство. ГЕРБ трябва да решат дали ще влязат в това, или ще продължим усилията към реформи", каза още Христо Иванов.