Четвъртък, 02 Май 2024
           
Коментари

Сарафов до правосъдната министърка: Законопроектът за съдебната власт на Славов – с недостатъци

   
Сарафов до правосъдната министърка: Законопроектът за съдебната власт на Славов – с недостатъци

В становище до Министерството на правосъдието от прокуратурата заявяват, че законопроектът за съдебната власт, изработен от екипа на Атанас Славов, съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обсъждане. 

Становището до Мария Павлова е подписано от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, а правосъдната министърка беше негова заместничка допреди дни.

"В новия проект, предвиден в Шестата поправка на Конституцията, има противоконституционни норми и законодателни решения, които не могат да бъдат обяснени по друг начин, освен като резултат от съзнателен и политически мотивиран стремеж за неравно третиране на съдиите и на прокурорите и следователите. Част от нормите са в противоречие с принципите на правовата държава, а други са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни. Част от конституционните норми са пренесени буквално в проекта за ЗСВ, без да са доразвити детайлно", посочва Сарафов. 

И дава примери, сред които, че с предвидения модел за преструктуриране на прокуратурата по начин, който не съответства на конституционно регламентираната структура на съдилищата, "свиването" на правозащитната функция на прокуратурата само до един от способите - наказателния, промяна на модела на Висшия съдебен съвет и на Висшия прокурорски съвет, членовете, на които ще са и действащи магистрати.

"В законопроекта остава възможността да се налага дисциплинарно освобождаване от длъжност за действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Но не е посочено кои точно действия накърняват престижа на съдебната власт, а това би довело до изключителен субективизъм без предварително ясни критерии за поведението на магистратите, с което пряко се засяга тяхната независимост при вземането на решения съгласно закона и вътрешното им убеждение", пише още в становището на прокуратурата.

Едно от първите решения на Мария Павлова, след като се закле като служебен правосъден министър, беше да удължи срока за обществено обсъждане на проектозакона за съдебната власт до 7 май.