Сряда, 01 Май 2024
           
Коментари

Йохансон: България и Румъния се справят по-добре от други държави членки, заслужават да са пълноправни членове на Шенген

   
Йохансон: България и Румъния се справят по-добре от други държави членки, заслужават да са пълноправни членове на Шенген
  МВР

В присъствието на еврокомисаря по вътрешни работи министрите Стоянов и Предою подписаха Съвместно изявление за засилване на сътрудничеството в контекста на присъединяването на България и Румъния към зоната за свободно движение

Това е изключително важна стъпка за двете държави, за която работим неотменно, последователно и съвместно от самото си присъединяване към Европейския съюз, посочи министър Калин Стоянов. Той изказа признателност към комисар Илва Йохансон за личната отдаденост, за оценката, доверието и подкрепата на Европейската комисия за членството на България в Шенген. Българският вътрешен министър благодари и на румънския си колега за доказаното през годините партньорство и за отличния пример за добросъседство. „Българските и румънските граждани и бизнес заслужават да имат пълния обем права за свободно придвижване. Съвместно продължаваме да работим за отпадане на контрола и по суша до края на годината. Министерството на вътрешните работи ще продължи, както и до сега, да дава своя принос за гарантиране на високо ниво на сигурност на външните граници, за които отговаряме“, заяви категорично министър Стоянов. 

България е един много добър партньор, с който ще продължим заедно към общата ни цел, коментира заместник-министър председателят и министър на вътрешните работи на Румъния Мариан-Кътълин Предою. Днес отбелязваме нашето присъединяване с увереност, че продължаваме нашия общ път в името на гражданите, защото Шенген е европейски проект, който ние следваме, допълни той и уточни, че в рамките на проведената среща са обсъдени всички мерки за полицейско сътрудничество -  борбата с организираната престъпност, ефективното противодействие с нелегалната миграция. 

Празнуваме заслужено и дългоочаквано присъединяване на България и Румъния към Шенген, посочи еврокомисар Илва Йохансон, която заяви категоричната си позиция и очакване за пълното приемане на двете страни. В този смисъл сподели, че за първи път  е отправена препоръка към Съвета на ЕС да се ангажира с конкретна дата за премахване на ограниченията по сухопътните граници - ангажимент на Белгийското председателство, според което темата ще бъде обсъдена на европейския съвет през юни. Еврокомисарят по вътрешни работи категорично подчерта, че  „България и Румъния са по-добре подготвени от други държави да приложат правилата на Шенген - външните граници се охраняват много добре, има много добро сътрудничество на двете страни с трети“. В този смисъл тя открои доброто сътрудничество с Турция и окончателното приемане на Пакта по миграция и убежище. Комисар Йохансон оцени усилията, които двете страни полагат, като  внушителни и подчерта, че както за Комисията, така и лично за нея е изключително важно да бъдат членки на Шенген и по суша.

В присъствието на еврокомисаря по вътрешни работи министрите Стоянов и Предою подписаха Съвместно изявление за засилване на сътрудничеството в контекста на присъединяването на България и Румъния към Шенген. 

По време на визитата си в България Илва Йохансон посети и Летище София. На място министър Стоянов я запозна с въведената нова организация след влизането на страната ни в Шенгенското пространство.

В срещите днес участваха зам.-министър Стоян Темелакиев, и.д. главен секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев и директорите на ГДГП и ГДБОП главен комисар Антон Златанов и главен комисар Явор Серафимов. 

На ГКПП - Аерогара София министър Стоянов и главен комисар Златанов показаха на еврокомисар Йохансон новата организация на работа след приемането на България в Шенген по въздух. Директорът на ГДГП изтъкна, че основното сега са компенсиращите полицейски мерки. Показани бяха лабораториите за проверка на документи на втора линия, електронните гишета. Комисар Йохансон се срещна със служителите на Фронтекс, работещи на граничния пункт.