Сряда, 01 Май 2024
           
Новини

Миньори и енергетици на пето поредно автошествие, няма да отстъпят от исканията

   
Миньори и енергетици на пето поредно автошествие, няма да отстъпят от исканията

Колона от около 10 автомобила потегли от Раднево тази сутрин на поредното протестно автошествие  към Стара Загора, където протестиращите миньри и енергетици ще блокират от 12:30 до 13:30 часа движението в района на Птицекомбината, пише БНР.

Организатор на петото автошествие е сдружение "Миньори и енергетици заедно", което обединява работещи в "Марица-изток".

Пред Радио Стара Загора председателят на сдружението Станимир Георгиев заяви, че исканията на енергетиците остават същите: Държавата да спре плащането на въглеродните квоти от централите в Маришкия басейн до изграждането на завод за тяхното улавяне. Застават зад изпълнение на концесионния договор на Мините като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в комплекса - една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор. Те се обявиха против планираната от 1 юли частична либерализация на електроенергийния пазар заради риска от поскъпване на тока за домакинствата. 

Станимир Георгиева каза още, че ако продължава неглижирането на проблемите им, са готови да излязат на протест и в София.