Вторник, 30 Апр 2024
           
Политика

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър

   
Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър

Президентът Румен Радев намекна, че не иска зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов да става външен министър. Той заяви, че е лесно да вземе решение за поисканите смени на министри, но трябва да се види как се е стигнало дотук. Президентът изтъкна, че ангажиментът му е да не допуска конституционна криза.

"Вече заявих, че няма да се бъркам в решенията на служебния кабинет. Но и ще настоявам Главчев да спази обещанието си, че ще предложи кабинет равно отдалечен от всички партии. Ще поканя г-н Главчев, за да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват силно политически фигури(б.а. Даниел Митов)", заяви днес президентът пред журналисти.

Служебният премиер Димитър Главчев и президентът Радев ще проведат разговор в петък.

Той каза, че конституционните промени са уязвили институцията на служебния кабинет и са я направили уязвима за партийно вмешателство. 

Според Румен Радев е ясно откъде идва заръката за смяна на външния министър Стефан Димитров - лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Но кой поръча смяната и на земеделския министър Кирил Вътев, когото г-н Главчев лично поиска да остане в кабинета като знак за приемственост. Не е ли странно министър-председателят да си сменя мнението и през ден да сменяме министри", попита Радев.

По думите му така се обърква обществото и международните партньори на България. Той напомни, че вече е заявил, че няма да се бърка в решенията на служебния кабинет.

Президентът каза, че премиерът има отговорност за запазване на политическо благоприличие. "Аз досега не съм назначавал в служебен кабинет заместник на политическа партия",отбеляза Румен Радев.