Вторник, 30 Апр 2024
           
Политика

Кирил Петков се закани да искат оставката на Росен Желязков

   
Кирил Петков се закани да искат оставката на Росен Желязков

ПП-ДБ се готвят да поискат оставката на Росен Желязков като председател на Народното събрание. Причината е отказа му да даде думата на управителя на НЗОК Станимир Михайлов, когото депутатите свалиха от поста по-рано днес. Той пристигна в пленарната зала, но Желязков не му даде думата да се изкаже.

"В момента мислим идея всичките изслушвания на министри да не спират дори по време на кампания. Второто нещо, което се замисляме, е след днешните действия дали да не поискаме оставката и на председателя на Народното събрание", каза Кирил Петков пред журналисти в парламента.

Дали ПП-ДБ ще искат оставката на Желязков ще се реши днес на събрание на парламентарната група.

"Беше безпрецедентно. Да имаш човек, който е в зала, оттеглил си е оставката и в този момент да кажеш: "Няма да го изслушваме и ще му гласуваме оставката", за която вече знаехме, че е оттеглена, според мен е достатъчно основание да му се поиска оставката", каза Петков.

Споровете по свалянето на Станимир Михайлов продължиха малко над два часа, като ГЕРБ и ДПС направиха едва няколко изказвания. Ядът на ПП-ДБ бе предизвикан първо от това, че точката влезе извънредно в дневния ред без да е обсъдена предварително, както и че не се вкарва и оставката на заместника на Михайлов - проф. Момчил Мавров, и се засили, след като се оказа, че рано тази сутрин шефът на касата е оттеглил оставката си.

Депутатите го допуснаха да влезе в залата, тъй като процедурата е такава - депутатите гласуват допускането на външни лица освен ако не са министри. Желязков им напомни, че той така или иначе няма право на изказвания, въпреки настояването на депутати от ПП-ДБ. И така Михайлов дойде, наблюдава тихо свалянето си и си тръгна без да може да се изкаже от трибуната. По-късно пред журналисти той коментира, че е странно, че никой не е коментирал свършеното в Здравната каса, а е имало само политически атаки и нападки.