Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов отрече да има нещо общо с рокадите на служебните министри в кабинета на Димитър Главчев. Той посочи, че половината министри в служебния кабинет са на ПП-ДБ, пише NEWS.

"Понеже виждам, че много хора се опитват да се упражняват върху нещо, което не разбират, а е хубаво да разбират, затова напомням...", коментира Борисов пред журналистите в Партийния дом и посочи като доказателство партийното събрание в Подуяне, където членовете на ГЕРБ били бесни от назначенията на служебното правителство. Борисов намеси по някакъв начин и майката на кмета на "Подуяне", който е от ПП, но която била министър в кабинета Главчев.

Борисов определи като съвпадение своите критики и предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за смяната на външния министър Стефан Димитров с Даниел Митов. Борисов поискал смяната на външния министър, тъй като ГЕРБ винаги са носили политическата отговорност за външната политика. Той иска доктрината, идеологията, това, за което ГЕРБ са се борили през последните 9-10 месеца, да бъде продължено в областта на външната политика.

ГЕРБ носи отговорност за отбраната, тъй като служебният министър на отбраната Атанас Запрянов е експерт във формацията на Бойко Борисов.

"За нищо останало не искам да нося отговорност", отсече Борисов.

Борисов призна обаче, че Даниел Митов е ярка политическа фигура и ако в крайна сметка стане служебен външен министър ГЕРБ ще носи отговорност за МВнР.

Той обясни, че философията на новата Конституция, приета през декември месец, била такава, че трите партии в блока от 167 депутати - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, да носят отговорност, след като се премести тежестта за избора на служебно правителство от президентството в парламента.

Нека бъдат любезни - и колегата Петков, и Христо Иванов, и Делян Пеевски да не се махат толкова лесно и да не казват, че нямат отговорност от това, което сътворихме, призова Борисов.

Борисов извади поредна порция спомени от кухнята на преговорите за правителството Денков Габриел. "Аз бях там, когато Делян Пеевски предложи Христо Иванов за правосъден министър, а после Пеевски предложи Славов и той прие, но какви са аргументите Христо Иванов да не приеме - не знам. ДПС и тогава, и сега никога не са участвали, не са заявявали и са нямали министри.

Разговорите, за които става въпрос за правосъдния министър, когато се прави Конституцията и съдебната реформа, заедно започнаха да пишат Конституцията, за да имаме 160 гласа", коментира Борисов.