Вторник, 30 Апр 2024
           
Новини

Протест за чиста вода в Брестовица, кална с манган тече от чешмите

   
Протест за чиста вода в Брестовица, кална с манган тече от чешмите
  БНТ

Жителите на пловдивското село Брестовица се вдигат на пореден протест, защото от чешмите им продължава да тече кална вода с манган, пише OFFNEWS.

Проблемът е от четири години. Днес хората в селото се събират на предупредителна акция и са в готовност за ефективни протестни действия и блокиране на пътища в областта, съобщи БНТ. 

„Решение няма, справяме се по същия начин като преди четири години – с много нерви, носене на вода откъде ли не, ходене по болници и купуване на лекарства. Когато водата не е годна за пиене, здравословните проблеми са налице“, обясни организаторът на протеста Любомир Томов, по бТВ. 

„Има открити нови кладенци. Работим съвместно с Община Родопи. Има три нови кладенеца в землището на Йоаким Груево. Добрата новина, която е от вчера, е, че нашият управител е подписал договора за заем за изграждането на един от участъците, който ще доведе водата до мрежата на Брестовица“, обясни Йордан Чемишев, главен инженер на ВИК-Пловдив.

„Към момента сме изградили трите нови сондажа, които се явяват трите нови водоизточника на Брестовица. Те са с абсолютно чиста вода и много добър дебит. Направили сме и техническия проект за изграждането на 8 км довеждащ водопровод и 27 км вътрешна водопреносна мрежа“, каза кметът на Община Родопи Павел Михайлов. 

За довеждащите водопроводи са необходими между 7 и 8 милиона лева, а проектът е на обща стойност 25 млн. лв.