Понеделник, 29 Апр 2024
           
Спорт

Цеко Минев: България вече е една от големите сили в белите спортове

   
Цеко Минев: България вече е една от големите сили в белите спортове

Президентът на Българската федерация по ски Цеко Минев сподели, че е изключително горд с постигнатото през последните години от спортистите ни в белите спортове. Той откри фотоизложба като част от честванията на вековния юбилей на централата. Тя е под надслов "100 години ски спорт в България".

„Без спомен за миналото няма да има настояще и бъдеще. При всички положения трябва да отдадем заслуженото уважение към всички хора, които са развивали ски-спортовете, белите спортове в България. Първо, България е била съпричастна към всичко, което се случва в Европа и тези снимки, доказват тук за какво става дума и как е било организирано“, сподели Цеко Минев.

Той смята, че трябва да отдаваме почит към българите и техните успехи, защото това е част от нас, от нашия дух.

„В белите спортове се въплъщават много критерии за изграждането на хармонични личности. Човек трябва да има високи цели и да може да ги изпълнява“, коментира още босът на родната централа.

„В тези последни 20 години, от които аз съм начело на федерацията, самото начало, ако не съм вярвал, че ще променя нещо или ще се случи нещо, то нямаше да се захвана, наистина ви го казвам, съвсем откровено. Това, което постигна първо наш спортист в лицето на Радо Янков, да е носител на големия кристален глобус... Това е уникално нещо. Направихме всичко възможно да не остане дупка след Радо Янков. И вие виждате всичката тази, като се казва, дузина от състезатели в юношеската възраст, които от две години подред са на всички световните първенства за юноши, смятам, че тяхното развитие като елитни спортисти се случва и просто трябва да имаме правилната подкрепа и правилното виждане."

„При Алберт е същото нещо. Той все още според мен не е разкрил своя потенциал. Знаете, там е също изключително трудно, конкуренцията е жестока“, добави Цеко Минев.

„Ако някой преди 20 години беше казал, че в България ще има толкова световни купи, не само по алпийски ски, по сноуборд, по всичко, което сме успели да направим и европейски, и световни, и същото време с това да проведем и спускания в България, което е, може би, най-трудното нещо, което се е случило и то много пъти, щях да кажа, че това граничи с фантазията. Но се случи. Явно сме успели. Вече в света на ските, не само България се е върнала на картата, а България е вече константно име, като една от големите държави в света на ски-спорта“, завърши президентът на федерацията по ски.