Понеделник, 29 Апр 2024
           
Развлечения

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

   
Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се откриват и в записите ѝ на Концерт на Нилсен и Първия концерт на Прокофиев – съвместно със Симфоничния оркестър на Одензе и диригентката Кристина Поска. Тези изключителни интерпретации ѝ печелят признание от международната преса, а критици от Sunday Times, Pizzicato, Gramophone и Classical Music оценяват нейния уникален "прекрасен звук – зрял и сребрист, изразен с величествена широта", пише БНР

Като солист Лия Петрова е чест гост на най-реномираните оркестри по света – от Париж до Люксембург, от Антверпен до Брюксел. В своите албуми, издадени от Orchid Classics и Mirare, талантливата цигуларка представя произведения от велики композитори като Бетовен, Барбър и Бритън. Цигулката, на която свири от няколко месеца е дело на легендарния Джузепе Гуарнери дел Джезу и е изработена в Кремона, Италия, през 1742 г.

"Гуарнери дел Джезу е един от най-великите майстори на цигулки в света, по-слабо известен от Страдивариус не заради качеството, а защото е направил 150 до 160 цигулки в сравнение с хиляди Страдивариус.Цигулката не е била на сцена от двеста години, което е наистина изключително. "Дел Джезу" днес са или в музеите, или на сцена, като в този случай е наистина рядкост да бъдат открити." – каза Лия.

 

Заедно със Софийската филхармония на 18 април ще изпълнят концерта за цигулка на Корнголд и Вариации "Енигма" от Елгар, под палката на Йоханес Калицке.

"Този концерт на Корнголд е един от най-любимите ми. Страшно красив е и нямам търпение да го изпълним. Интересен факт е, че Корнголд е спечелил два Оскара за неговата филмова музика.
Джон Уилямс се вдъхновява от Корнголд при написването на музиката за Междузвездни войни", споделя цигуларката.