Вторник, 30 Апр 2024
           
Новини

ВАС решава за завода на Румен Гайтански в село Върбовка

   
ВАС решава за завода на Румен Гайтански в село Върбовка

Върховният административен съд ще гледа днес делото за завода за каменна вата в павликенското село Върбовка, в който като енергиен източник се предвижда изгарянето на близо 1200 тона боклук на денонощие, пише БНР

Делото е насрочено за 11 часа и е по касационната жалба на Регионалната екологична инспекция във Велико Търново и гражданското сдружение "Ти решаваш" срещу решението на Административен съд – София област, което даде зелена светлина за завода на бизнесмена Румен Гайтански в кариерите на село Върбовка.

През зимата на 2022 г. в РИОСВ – Велико Търново се проведе Екологичен експертен съвет, който одобри инвестиционното намерение за завода и инсинератора за изгаряне годишно на 430 хиляди тона модифицирано гориво от битови отпадъци. След една година последва нов екологичен съвет, който се произнесе против и директорът на еко инспекцията даде отрицателно решение.

Инвеститорът обжалва пред Административен съд - София област. Съдът се произнесе в негова полза като отхвърли отказа на РИОСВ, мотивирайки се, че следва да се има предвид първото заседание на Екологичния експертен съвет.

В региона има силен отпор срещу завода.

Върховният административен съд е последната инстанция.