Понеделник, 29 Апр 2024
           
Коментари

Христо Грозев се страхува да се върне в България

   
Христо Грозев се страхува да се върне в България

Разследващият журналист Христо Грозев е бил предупреден от специалните служби от САЩ и Европа, че евентуалното му завръщане в България носи риск "от най-висока категория". Затова засега той не би рискувал да се върне у нас, заяви журналистът, пише OFFNEWS

През последните дни в Австрия набира скорост шпионски скандал в полза на Русия, в който беше замесено името на българския разследващ журналист Христо Грозев. Неговият лаптоп беше откраднат от агенти на руските служби, припомня обществената телевизия.

"За съжаление, виждаме , че част от групата, която е работила по следенето ми, включително и по време на посещенията ми в България, са били български граждани, които виждаме, че са се поставили в услуга на руските специални служби. Така, че за съжаление, България за сега е ограничена територия за мен, което ми е много тъжно", каза Грозев.

В края на март беше арестуван бивш офицер от австрийското контраразузнаване. Той е предавал на руското разузнаване австрийски секретни данни, включително от мобилните телефони на високопоставени политици. 

"Оказа се, че клетка от бивши офицери, които, когато са го правили, са били активни офицери на тяхната вътрешна служба за сигурност и са работили години наред за руското разузнаване, предавали са данни, търсили са информация за важни за руските спецслужби опозиционери, журналисти като мен. Но още по-страшно за австрийците е, че всъщност са шпионирали против собствената си държава и са предали три телефонни апарата, откраднати от австрийски министри през 2017 година. Също така, са откраднали един от най-засекретените компютри, използващ една специална система за шифроване "Сина" отново на руските служби. Това предизвика търсене на вина в себе си", каза Христо Грозев.

 

Журналистът коментира, че България е "удобен плацдарм" за руските служби на Балканите, не само защото могат да плащат на подставени лица, но и заради възможността да намират "идеологически съчувстващи представители на властта".

"Един - надявам се бивш - наблюдаващ прокурор по дела, свързани със звеното 29155, участва в групи в социалните мрежи, по които се споделят благодарности към Путин за това, че "разчиства нацистите" в Украйна и се пишат поздравления за рождения ден на Сталин. Колко удобно и с какво злорадство Русия използва България - понякога няма нужда и да плаща, за да ползва "полезни идиоти", заяви той пред националната телевизия.

Грозев припомни, че отрядът 29155 е групата в руското военно разузнаване - ГРУ, която е ползвана за серия от нападения в цяла Европа, включително в България с взривовете във военни складове и отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев.