Понеделник, 29 Апр 2024
           
Свят

Дуда: Членовете на НАТО да увеличат производството на боеприпаси, за да възпрат потенциални руски атаки

   
Дуда: Членовете на НАТО да увеличат производството на боеприпаси, за да възпрат потенциални руски атаки

Полският президент Анджей Дуда призова останалите страни от НАТО да увеличат производството на боеприпаси, за да възпрат потенциални атаки от страна на Русия, пише БНР

"Цяла Европа трябва да обедини сили със САЩ, за да произвежда повече боеприпаси, особено артилерийски снаряди. Това е необходимо за гарантиране на нашата сигурност", заяви Дуда  в интервю по литовската телевизия.

Ако НАТО наистина иска да възпре потенциални атаки, то тогава организацията трябва да произвежда същото количество като Русия, добави той.

Дуда беше в Литва за срещата на върха на държавите от така наречената Инициатива "Три морета" във Вилнюс. Групата обединява 13 държави членки на ЕС, разположени по оста север-юг между Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Анджей Дуда също така каза, че Русия скоро ще може да произвежда повече от 2 милиона артилерийски снаряда годишно и нарече доставките на боеприпаси в страните от НАТО "напълно недостатъчни".

Полският президент призова за "твърда политика за увеличаване на отбранителния потенциал на Запада". "Това е "най-важната задача" на държавите от НАТО днес, включително страните от Централна Европа", посочи той.

Дуда добави, че това и подкрепата на Украйна ще позволят на Запада да се защити от руския империализъм.