Вторник, 30 Апр 2024
           
Коментари

Христо Иванов: Ако са хвърчали млрд. и 8 месеца нищо не се е правило, някой в прокуратурата да даде оставка

   
Христо Иванов: Ако са хвърчали млрд. и 8 месеца нищо не се е правило, някой в прокуратурата да даде оставка

Назначили са охрана на Йоловски, за да му придадат тежест. Нали разбирате, че ако бивш премиер и бивш министър, депутати, са оказвали натиск и гласили обществени поръчки и милиони, милиарди са хвърчали, и осем месеца нищо не правим за това, значи някой в прокуратурата трябва да си подаде оставката само заради това. Те не се интересуват от това нещо и го вадят, когато имат интерес, пише OFFNews.

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов в парламента по повод изтеклите протоколи от разпита на бившия министър на електронното управление Александър Йоловски. Там се твърди, че той е бил заплашван от съпредседателя на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков и депутат от ПП-ДБ Божидар Божанов. 

Иванов обърна внимание на това, че тези показания са дадени през октомври и че оттогава Кирил Петков и Божидар Божанов не са били търсени отново. По думите му това е обект на работа на прокуратурата и твърденията на Йоловски трябва да бъдат доказани.

"Месеци наред г-н Петков и Божидар са готови да съдействат и не са търсени. Когато започва кампанията, тези твърдения се вадят абсолютно кампанийно, за да се използва прокуратурата за медийна бухалка. Това е единственото, което има значение", заяви Христо Иванов.

Той коментира предсрочното освобождаване на Петър Петров от длъжността заместник-председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ от страна на МС вчера. Петров бе издигнат на поста си от ПП-ДБ лятото на 2023 г. 

"Ясно е, че се отстраняват всички, които не се ползват с доверието на Пеевски, и всички, които го имат остават или се връщат на своите позиции. Страната беше хвърлена към ненужни избори от Борисов и Пеевски без политическо обяснение. Веднага започна целенасочена мръсна медийна кампания срещу нас", каза съпредседателят на ДБ. 

Според него основният въпрос в предизборната кампания ще бъде искат ли хората държавата да продължи да бъде управлявана по този начин или да се правят реформи, искат ли прокуратурата да участва в кампанията, както се случва, или не. По думите му в предизборната кампания ще има балансиране на общественото мнение. 

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че одобрението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към избора на Георги Гвозейков за шеф на предизборния щаб е маркетингов трик на Борисов и председателя на ДПС Делян Пеевски.

"Слагат името на Гвоздейков отпред, за да си правят всички задачи за купен вот с абстолютната координация на МВР. Според мен купеният вот ще бъде безпрецедентен на тези избори", каза Кирил Петков. 

По повод приетата мярка за отпускане на 100 лв. великденска добавка за пенсионерите под линията на бедност Кирил Петков посочи статистиката - през 2009 г. средната пенсия в България е 288 лв, през 2020 г. - в края на управлението на ГЕРБ, тя е 382 лв. През 2022 г. пенсията става 788 лв., а за 2024 г. се очаква да стане 833 лв.

По думите на Петков днес е гласувана една предизборна добавка, която се е раздавала по традиция в годините на ГЕРБ, за да се замазват очите на пенсионерите. 

"За съжаление старите времена бързо се опитват да се върнат. Хубавата новина е, че само след няколко седмици ще имаме избори и хората ще могат да кажат искат ли тези подхвърляния от джипката еднократно или искат постоянно покачване на доходите за всички", заяви Кирил Петков.