Вторник, 30 Апр 2024
           
Новини

Братът на Петя Банкова работи в МВР - в звеното за подпомагане на министъра

   
Братът на Петя Банкова работи в МВР - в звеното за подпомагане на министъра

Стефчо Банков, братът на арестуваната шефка на митниците Петя Банкова, работи в Министерството на вътрешните работи - в звеното за подпомагане на министъра, пише OFFNEWS

Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов по време на изслушване във временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях.

"Той беше директор на "Вътрешна сигурност". По мой спомен Бойко Рашков го освободи и впоследствие този човек 4 пъти беше възстановяван от съда. В момента той работи в звеното за подпомагане на министъра", каза Калин Стоянов.

Стефчо Банков оглави "Вътрешна сигурност" в МВР през декември 2019 г. и беше начело на звеното по време на летните протести срещу третото правителство на Бойко Борисов и тогавашния главен прокурор Иван Гешев през 2020 г. През 2022 г. Рашков уволни Банков заради уронване на престижа на МВР. 

След като бе уволнен от бившия редовен вътрешен министър Бойко Рашков Стефчо Банков бе върнат в МВР със съдебно решение от 5 март 2024 г. в "Звено за подпомагане на министъра".

 

По време на заседанието председателят на комисията Тошко Йорданов от "Има такъв народ" прочете съдебен протокол на Софийския градски съд от 6 април, в който пише, че специални разузнавателни средства (СРС) са записали как Стефан Димитров инструктира Банкова за назначения в митниците

Според изчетеното от Йорданов арестуваните заради обвинения в контрабанда Петя Банкова и Стефан Димитров се срещали с уволнения главен секретар на МВР Живко Коцев в сградата на министерството. Прави се справка на пропускателния списък с посетители на входа на МВР, за да се разбере кой точно кога е влизал и с кого се е срещал, уточни министърът. 

"Ако бях толкова близък със Стефан Димитров, може би щях да бъда на снимките", отговори Стоянов на въпрос от Константин Бачийски (ПП-ДБ) за отношенията му с Марин и Стефан Димитрови.

Според последните изменения в Закона за противодействие на корупцията разследването на казуса е извън компетенциите на МВР, посочи министърът. Той увери, че не е било възлагано такова разследване по време на неговото управление.

Хамид Хамид от ДПС попита министъра дали върху него е бил оказван някакъв натиск от човек с власт. Стоянов отрече. 

Кристиан Вигенин от БСП попита министъра дали мисли, че Асен Василев има роля в контрабандната схема в Агенция "Митници". Стоянов отказа да прави предположения:

"Има образувано досъдебно производство. Едно е да има някаква информация, друго е да е доказана. С факти и предположения няма как да говоря. Сигурен съм, че и прокуратурата няма да го направи и ще стъпи върху доказателства", отговори Калин Стоянов. 

По време на изслушването министърът потвърди, че Асен Василев е поискал от него да назначи за шеф на ОДМВР Хасково Недан Хаджиев.