Понеделник, 29 Апр 2024
           
Новини

Завишени количества количества в отпадните води на Карнобат

   
Завишени количества количества в отпадните води на Карнобат

Изследванията бяха направени след изтичането на газ със съдържание на циановодород.

Наличие на завишени количества нефтопродукти е установено от пробите на отпадните води, взети от канализационните шахти, намиращи се в Северната промишлена зона на Карнобат. Само при две от пробите са установени отклонения, пише NOVA

Изследванията бяха направени, след като в продължение на пет дни от кабелния завод в Карнобат получиха три сигнала за неприятни миризми, а уреди отчетоха изтичането на газ със съдържание на циановодород.

Директорът на Регионалната екоинспекция в Бургас Павел Маринов заяви, че анализът на пробите не показва превишени количества на циановодород, които да застрашават човешкото здраве.

Маринов предположи какви може да са причините да има изтичане на газ. "Предполагаме, че през годините е имало утаяване на някакви вещества в канализационната система, които влизат в реакция едно с друго и е възможно тогава да се образува този газ. Или някъде, където е събран, тогава да изтича, но това трудно може да бъде установено по начина, по който в момента работим - от спешен характер. Трябва да бъде направен по-подробен анализ и преценка от специалисти", заяви той. 

От Регионалната екоинспекция ще бъдат издадени предписания. "По отношение на площадките трябва да потърсим информация от ВиК и от общината за собствеността на шахтите, на канализацията и на контрола, на който подлежат от страна на ВиК. Ако има установени пропуски в упражняване на контрола на заустване на такива вещества, ще бъдат съставени съответните актове".

"Заради наличието на завишени количества нефтопродукти в отпадните води по всяка вероятност ще има и наложени санкции", каза още Маринов.