Понеделник, 29 Апр 2024
           
Политика

Радев: България привлече капитали в транспорта и енергетиката за 200 млн. чрез "Три морета"

   
Радев: България привлече капитали в транспорта и енергетиката за 200 млн. чрез \

По думите му преди четири години страната е вложила 20 милиона евро в Инвестиционния фонд.

България максимално се възползва от инициативата "Три морета". Забележете само - преди четири години вложихме 20 милиона евро в Инвестиционния фонд, а успяхме да привлечем капитали в транспорта и енергетиката за 200 млн. Така че страната ни успя да свърши една огромна работа за подкрепа на свързаността, за развитието на енергетиката и транспорта. Това заяви президентът Румен Радев от срещата на върха в рамките на деветото издание на Инициативата в Двореца на великите херцози във Вилнюс, пише NOVA

"От първата среща на върха преди осем години досега този формат успя да консолидира значителна политическа подкрепа. Основната цел е социалното и икономическо развитие на страните от Централна и Източна Европа чрез наваксване на изоставането в свързаността - енергийна, транспортна и дигитална", заяви той.

"Далновидността на тази идея пролича особено силно през последните години, когато ни връхлетяха кризи от всякакъв характер – COVID-19, енергийна, войната в Украйна. И тези кризи доведоха до едно драматично прекъсване на доставките. Тяхното преодоляване изисква именно свързаност между нашите страни", продължи държавният глава.