Вторник, 30 Апр 2024
           
Политика

БСП иска оставката на Деница Златева заради "Боташ"

   
БСП иска оставката на Деница Златева заради \

Парламентарната група на "БСП за България" поиска оставката на сегашните директори на "Булгаргаз" заради договора с "Боташ". Пред журналисти депутатът от БСП Борислав Гуцанов обясни, че договорът с "Боташ" е срамен и заробващ за България. Причината - 486 000 евро плащаме независимо дали ползваме или не газа, идващ през "Боташ". Договорът не бил съгласуван и с Министерски съвет, като само 8 министри го подписали. Служебният тогава енергиен министър Росен Христов подписал договора, без да има право да го прави, тъй като договорът с "Боташ" трябвало да бъде подписан от директора на "Булгаргаз", пише NEWS

Припомняме, че председател на "Бургаргаз" от август 2022 г. е Деница Златева, назначена от служебното правителство на Румен Радев. Златева е член на БСП (в момента член на Националния съвет на БСП, а е била и в Изпълнителния), вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков. Тя зае мястото на Людмил Йоцов, който беше назначен от редовното правителството на Кирил Петков.

Гуцанов посочи, че трудно може да бъде развален договорът с "Боташ", но може да бъде предоговорен. Трябва да бъдат подобрени условията по договора и затова становището на временната комисия по темата е договорът да замине в прокуратурата и ДАНС, за да може те като компетентни органи е да вземат съответните мерки, настоя Борислав Гуцанов.

Той възропта, че виновниците за подписването на договора с "Боташ" не са понесли отговорност. Гуцанов е сигурен, че договорът с "Боташ" ще мине през пленарна зала на Партийния дом още през следващата седмица.

Гуцанов добави още, че когато и да бъде закрит сегашният парламент, винаги ще е късно.