Понеделник, 29 Апр 2024
           
Спорт

Почина легендата в сумото Акебоно

   
Почина легендата в сумото Акебоно

Акебоно, първият роден извън Япония сумист, който става йокодзуна, е починал на 54-годишна възраст, съобщиха американски официални лица и японски медии, пише БНР.

Роден под името Чад Роуан в Хавай през 1969 година, Акебоно беше един от най-успешните сумисти през 90-те години на миналия век. Той се превърна в 64-ия йокодзуна – или велик шампион, през 1993, като прие японско гражданство три години по-късно. Информационна агенция Kyodo предаде, че той си е отишъл от този свят в началото на април от сърдечна недостатъчност.

Посланикът на САЩ в Япония Рам Емануел определи Акебоно като „горд жител на Хавай и мост между САЩ и Япония“. „Когато Акебоно стана първият роден в чужбина велик шампион – най-високият ранг в сумото, през 1993, той отвори вратата за други чуждестранни сумисти да потърсят успех в спорта. По време на 35-те си години в Япония, Акебоно заздрави културните взаимоотношения между САЩ и неговата родина, обединявайки всички нас чрез спорта“, каза той.

Висок над 2 метра и тежащ повече от 230 кг, Акебоно бе познат с големите си битки с местните фаворити Таканохана и Уаканохана. Акебоно бе част от откриващата церемония на зимните олимпийски игри в Нагано през 1998.