Вторник, 30 Апр 2024
           
Политика

Терзиев и зам.-кметът по финансите: 128 са напусналите СОС, получили са по 6856 лв. обезщетение

   
Терзиев и зам.-кметът по финансите: 128 са напусналите СОС, получили са по 6856 лв. обезщетение

Най-добре се работи с цифри и с факти, заяви кметът на Столична община Васил Терзиев, след като групата на ГЕРБ-СДС в местния парламент го обвини в административна чистка, предава БГНЕС. Терзиев даде думата на заместник-кмета по финансите Иван Василев, който изнесе точни факти. Василев съобщи, че в Столична община има 1442 позиции щатно разписание. "128 служители са напуснали СО от встъпването в длъжност на новата администрация, или 8,9%.

От тези 128 служители, 37 заради постъпване на работа на служителя, който е избран или е спечелил конкурс за позицията, 8 са постъпили на държавна служба в друга администрация, 16 са пенсионирани, 41 човека са освободени по взаимно съгласие, а 20 по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение. За да избегнем манипулациите, това е 1,4% от всички заети в СО", обяви заместник-кметът по финансите.

Василев уточни, че изплатените обезщетения за същия период са общо 727 880 лева. "296 хиляди от тях са за неизползван годишен отпуск от тези служители, които са освободени. 212 хиляди - по Закона за пенсиониране и 137 хиляди - уговорено обезщетение в хипотезата по инициатива на работодателя, или средно на човек сме изплатили 6856 лева", каза още той. Заместник-кметът по финансите отбеляза, че изплащането на обезщетенията под каквато и да е форма е спазване на буквата на закона и е заслужено от всеки един от тези служители.

"Също така изплащането на обезщетение в хипотезата на освобождаване по инициатива на работодателя е и проява на уважение от страна на ръководството на СО в лицето на кмета към тези служители", заяви той. Василев е категоричен, че всичко друго, което се говори днес, ще е опит за манипулация и настройване на служителите на администрацията и подвеждане на обществото. Той призова да се следи какъв "dream team" ще бъде направен, а също и за това кои фирми ще започнат да печелят обществени поръчки. Минути по-рано от ГЕРБ-СДС "алармираха" за "епидемия от доброволно напуснали" в София.

"10% от служителите на общината са освободени. Терзиев заяви по време на кампанията, че няма да има чистка, а 325 служители са освободени. Това е струвало на софиянци 1,4 млн. лв. обезщетение за заплати", заяви председателят на групата на ГЕРБ-СДС в Столичен общински съвет Георги Георгиев.