Вторник, 30 Апр 2024
           
Коментари

Андрей Янкулов: Темата за "Осемте джуджета" и "Нотариуса" приключи, на дневен ред са изборите

   
Андрей Янкулов: Темата за \
  БТА

"Темата за "Осемте джуджета" и "Нотариуса" приключи в обществения живот. Сега на дневен ред са политическите борби около предстоящите избори. Съответно тази тема за разследванията, които се водят уж, за корупция по високите етажи на властта, обслужва този наратив". 

Това коментира пред БНР Андрей Янкулов - експерт от Антикорупционния фонд, бивш прокурор и бивш заместник вътрешен министър.

По думите му самите институции си пускат контролирано неща, които правят "отровен двойник на един лийк". "Това всъщност не е никакъв лийк, това е просто предоставяне на информация на определени медии, но не по нормалния ред", обясни той.

Осветляването на анонимни свидетели по телевизията Янкулов нарече "фарс": 

"Не мога да възприема това по какъвто и да е нормален начин. Ясно е защо се прави - именно за да се верифицира лийка".

"Докато текат тези първоначални действия по разследването, даже не се знае дали те са и започнали фактически, Живко Коцев се обажда на главния прокурор по някакви приложения, за да се среща с него. Каква работа има главният прокурор такава среща да провежда с главен секретар на МВР - може да провежда среща с него по служебен повод, но тук очевидно поводът е личен и то е отношението - лично, което явно Коцев очаква да получи по това наказателно производство, което тепърва започва. На 4 април наблюдаващите прокурори ще се запознават с материалите по това разследване, а още на 3 април главният прокурор и градският прокурор приемат лице, което знае, че е намесено в тази история и сега се чуди в какво качество ще попадне там - свидетел ли ще бъде, обвиняем ли ще бъде. Дали срещата е инициирана от Коцев, или е инициирана от Сарафов и Кирилова и какъв е бил предметът на срещата - дали те са го натискали да си подава оставката като главен секретар на МВР, или той им се е молил да го правят свидетел - каквото и от това да е вярно, всичко това е абсолютно недопустимо. Не може да се правят срещи на ръководствата на институциите, които разследват, с потенциално ангажирано по това разследване лице", коментира Андрей Янкулов в предаването "Преди всички".

По думите му това е поредното наказателно производство за корупция по високите етажи на властта, което уж е водено и което е една "димна завеса". Според него същината зад тази "димна завеса" е очерняне на някакви хора, политически дивиденти за едни и политически щети за други. Събраните доказателства се използват по начин, по който само репресивните органи на държавата могат да правят, категоричен бе експертът. Той напомни какво се е случило с другите шумно започнали разследвания - "от един момент нататък всичко затихва, никой не се интересува от това производство, месеци и години по-късно то приключва в пълна тишина". 

Все пак излизат неща, които чисто обективно водят до абсолютно непротиворечивия извод, че такова лице като Живко Коцев не може да заема какъвто и да е висш държавен пост, коментира експертът от Антикорупционния фонд и добави категорично, че е недопустимо човек на този пост да получава скъпи подаръци от бизнесмени, без значение какъв е поводът. За него обаче е неразбираема и защитата на такова лице от партия, в случая ПП-ДБ. 

Прогнозата на Андрей Янкулов е:

"В момента, в който тръгнат да разпитват Коцев, няма да си спомня вече, че спрямо него е упражняван натиск от главния прокурор и другите присъстващи на срещата, дори да е било така. От този сигнал трябва да си дадем сметка, че нищо няма да излезе. Обективно няма какво да се случи там".