Понеделник, 29 Апр 2024
           
Свят

Украйна ползва десетки хиляди дронове от Китай за удари по Русия

   
Украйна ползва десетки хиляди дронове от Китай за удари по Русия

  Иран е продал хиляди дронове на Русия за бомбардиране на украински градове, а други 6000 дрона ще бъдат произведени в руската специална икономическа зона Алабуга по ирански лиценз. Междувременно Украйна закупува дронове в много по-големи количества, за да обстрелва вражеските позиции на фронтовата линия, от другия партньор на Русия - Китай, пише MEDIAPOOL

Украйна е намерила начини да придобие десетки хиляди дронове, както и да установи поток от резервни части за тях от Китай, пише The Wall Street Journal. Купуват се готови продукти, предимно на компанията SZ DJI Technology, от магазини и доставчици. Освен това китайски компоненти се използват в дронове собствено производство, което се разраства с бързи темпове.

Според Георгий Цхакай, съветник по отбраната в Министерството на цифровата трансформация на Украйна, през последната година и половина броят на производителите на дронове в страната е нараснал от седем до почти 300. Стотици хиляди прости, евтини устройства, които могат да носят експлозиви, се произвеждат по занаятчийски и промишлен начин.

Всеки месец украинските въоръжени сили използват по около 10 000 дрона на бойното поле. От китайската компания DJI са казали пред американското издание, че опитват да ограничават военната употреба на своите продукти, но не могат да контролират употребата им след покупката.

Забраната на САЩ за използване на дронове на DJI за армията, както и на китайски компоненти по принцип в производството на собствени дронове, се превърна в една от причините американските дронове да са твърде скъпи. Въпреки че Съединените щати се опитаха да установят доставки за Украйна, много американски търговски дронове струват десетки хиляди долари повече от китайските модели. Украйна би искала да тества и използва повече американски дронове, но "ние все още търсим по-рентабилни решения", каза заместник-министърът на цифровата трансформация Георги Дубински пред WSJ.

Освен това всяка актуализация на софтуера на дронове изисква одобрение от Пентагона. Ситуацията на бойното поле обаче се променя толкова бързо, че програмистите и инженерите трябва непрекъснато да коригират своите модели. "Това, което лети днес, няма да може да лети утре", казва Дубински. "Трябва бързо да се адаптираме към нововъзникващите технологии. Иновационният цикъл в тази война е много кратък."

В Съединените щати няколкостотин стартиращи фирми разработват малки дронове, някои от тях подкрепяни от Пентагона. Но устройствата, предназначени за търговска употреба (което основно правят производителите), се оказаха трудни за преобразуване за военни цели. В резултат на това САЩ нямат значително присъствие в първата по рода си война с дронове.

Американските безпилотни летателни апарати са скъпи, слабо устойчиви на електронна война и не винаги са в състояние да изпълнят мисията и задачата в съответствие с посочените параметри, казват шефове на стартиращи компании и бивш американски военни, украински оператори на дронове на фронтовата линия и служители.

"Общата репутация на всеки клас американски дронове в Украйна е, че те не се представят толкова добре, колкото други системи", призна Адам Брай, главен изпълнителен директор на стартиращата компания Skydio от Силиконовата долина, която изпрати стотици от най-добрите си дронове в Украйна в началото на войната. Но устройствата "не бяха много успешни на фронтовата линия", каза той.

Оттогава служителите на Skydio са пътували до Украйна 17 пъти и новите дронове са създадени въз основа на възгледите и нуждите на украинската армия и силите за сигурност, а не на изискванията на Пентагона, казва Брай.

Големи компании като Palantir и Microsoft, няколко американски милиардери, както и стартъпи и предприемачи в Северна Америка, Европа и Австралия помагат на Украйна да разработи дронове и софтуер за тях, пише The Washington Post.

  Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Украинският президент Володимир Зеленски за пореден път изрази съжаление поради липсата на оръжейна подкрепа от страна на Запада в борбата срещу руската инвазия, предаде ДПА.

"Нашите партньори разполагат с определени оръжия, от които се нуждаем днес, за да оцелеем. И аз просто не разбирам защо не получаваме тези оръжия", заяви Зеленски, който вчера беше в Харков в Източна Украйна, в интервю за германския вестник "Билд" и други медии на "Аксел Шпрингер".

Напоследък той неведнъж е призовавал за повече системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси, припомня ДПА.

Зеленски посети Харковска област, която беше засегната от руските атаки, за да се запознае с щетите по енергийната инфраструктура и проблемите с електроснабдяването. Според интервюто за "Велт", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус".

Германският канцлер Олаф Шолц и Бундестагът отхвърлили доставката на Киев на тази оръжейна система.

"Доколкото разбирам, канцлерът казва, че Германия не е ядрена сила и че това е най-мощната оръжейна система в Германия", каза Зеленски, като изглежда намекваше, че германският отказ за доставка на "Гаурус" е свързан с ядрените заплахи на руския президент Владимир Путин.

Зеленски продължава да се надява на милиарди долари помощ от САЩ за войната.

"Но обединеният Запад разполага с модерни оръжейни системи", казва Зеленски. С тях Русия може да бъде победена, а Украйна да спечели.

Зеленски потвърди също така, че Украйна планира нова контраофанзива за освобождаване на окупираните от Русия територии. За това ще са необходими повече оръжия, особено от САЩ.

Украинският лидер също така очаква бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който се стреми да бъде преизбран по-късно тази година, да посети скоро Украйна. Тръмп се е съгласил да получи покана. Все още обаче не е определена дата.

Зеленски неведнъж е заявявал, че без помощ от Запада Украйна ще претърпи поражение във войната. В интервюто той също така заяви, че все още иска да остане в страната в случай на предстоящ провал.

"Аз не мога да напусна страната си. При никакви обстоятелства", каза той.

САЩ разрешиха продажбата на военно оборудване на стойност 138 милиона долара на Украйна

САЩ разрешиха продажбата на военно оборудване на Украйна на стойност 138 милиона долара (127 млн. евро) за ремонт и модернизация на ракетните системи "Хоук", предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато пакет военна помощ на стойност 60 милиарда долара остава блокиран в Конгреса.

Голяма част от системите за противовъздушна отбрана на Украйна са наследство от съветската епоха. След началото на руското нашествие в страната през февруари 2022 г. те бяха подобрени значително чрез добавянето на западни системи, предимно американски. Вашингтон е доставил на Украйна модерни системи за ПВО като "Пейтриът" и по-старото поколение системи "Хоук".

"Украйна спешно се нуждае от подобряване на отбранителните си способности срещу руските ракетни удари и въздушния потенциал на руските сили", се казва в изявление на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ, федерална агенция, която отговаря за американските военни продажби на чужди държави. "Обслужването и поддръжката на ракетната система "Ястреб" ще подобри способността на Украйна да защитава своя народ и да защитава критичната си национална инфраструктура", добави агенцията във вчерашното си изявление. В същото време тя увери, че продажбата "няма да промени фундаменталния военен баланс в региона".

Украйна настоява от месеци за повече боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана от западните си съюзници.

В очакване на решението украинските войници са принудени да пестят от боеприпасите си и да се изправят срещу уверената руска армия, която през лятото на 2023 г. отблъсна голяма контраофанзива на киевската армия.

Руската армия, която е по-многобройна и по-добре снабдена с боеприпаси, постепенно напредва на източния фронт, а през последните седмици редовно нанася удари по енергийната инфраструктура на Украйна, като оставя без електричество хиляди цивилни. Наскоро силите на Москва засилиха натиска си и в района на Часов Яр - стратегическо селище в Донбас, отбелязва АФП.

Украйна съобщи, че е свалила 14 от 17 безпилотни летателни апарата, изстреляни от Русия

Русия изстреля 17 дрона и няколко ракети срещу южната част на Украйна, съобщиха днес официални представители на украинските военновъздушни сили и администрацията, предаде Ройтерс. Противовъздушната отбрана на страната е свалила 14 от безпилотните самолети и две управляеми ракети, уточниха военните.

Командирът на Военновъздушните сили на Украйна Микола Олешчук заяви в "Телеграм", че Русия е изстреляла две крилати ракети "Искандер-К" и една балистична ракета "Искандер-М", но не уточни какво се е случило с тях. Две управляеми ракети "Х-59", които Русия изстреля срещу черноморския пристанищен град Одеса, бяха унищожени, съобщи Олешчук.

Оперативното командване "Юг" на украинските въоръжени сили написа в "Телеграм", че 12 безпилотни летателни апарата са били свалени над Николаевска област, както и два над Одеска област. В резултат на нападението е била повреден обект от енергийната инфраструктура в Николаев, което е довело до прекъсване на електроснабдяването за няколко часа. Няма пострадали при атаките, съобщиха военните. Укринформ също съобщи за нападението.

"Днес, в 03:00 ч., при удар на вражески безпилотни летателни апарати "Шахед-131/136" беше повредено съоръжение на енергийната инфраструктура в Николаевска област. Въведени са аварийни прекъсвания на електрозахранването. Работата по възстановяване на електрозахранването продължава", написа в "Телеграм" регионалната държавна администрация, цитирана от Укринформ.

През нощта и призори врагът тероризира Одеска област с дронове и ракети, информира председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в приложението "Телеграм".

В ранните часове са били изстреляни дронове, които атакуваха енергийната инфраструктура. Нашите сили за противовъздушна отбрана свалиха два дрона, посочи Олег Кипер.

Около 5:30 сутринта руснаците са атакували Одеса с балистични ракети.

По информация на областния управител, точно в деня, в който Одеса бе освободена от фашистките окупатори, руснаците са ударили обекти на критичната транспортна и логистична инфраструктура. Към момента е известно за двама пострадали служители на транспортната фирма.

Нанесени са щети и на енергиен обект, частна къща и няколко коли.

По чудо хората не са пострадали, допълни Олег Кипер.