Понеделник, 29 Апр 2024
           
Политика

ПП–ДБ: Няма проблем с държавния бюджет и фискалния резерв

   
ПП–ДБ: Няма проблем с държавния бюджет и фискалния резерв

И днес ПП-ДБ бяха категорични, че няма проблем с държавния бюджет и фискалния резерв. Депутатът Венко Сабрутев заяви, че са оставили държавата с отличен бюджет, а Мартин Димитров посочи, че оттук нататък отговорността за това, което ще се случва с бюджета, е на ГЕРБ, пише OFFNews.

Стопил ли се е фискалният резерв с няколко милиарда за дни, къде са парите и ще се попълни ли той отново до края на април? Тези въпроси гръмнаха вчера с предаването на властта във финансовото министерство, когато напускащият министър от ПП Асен Василев обяви, че във фискалния резерв има 9,9 милиарда лева.

Само три месеца по-рано обаче там имаше с 3 милиарда повече - 12,9 милиарда лева. Според Василев в момента имало много добра събираемост на данъците и резервът бил "напълно достатъчен при изискуем минимум от 4,5 млрд. лева". Тогава той не разясни за какво са похарчени парите.

Малко по-късно новият финансов министър Людмила Петкова съобщи, че парите дори не са 9,9 милиарда, а с 3 млрд. по-малко - 6,689 млрд. лв. Допускането ѝ бе, че 1,5 млрд. са били пренасочени към БЕХ (Българския енергиен холдинг) за погасяване задължения на столичната "Топлофикация". Оказало се, че цифрата 9,9 млрд., която Василев посочил, е била актуална към 29 март, а не към 9 април, когато той предаде поста.

ГЕРБ веднага би тревога. "Нито има пари за общините, нито за енергетиката, проблемите са изключително големи - това не е нищо предизборно, а го казвам с тревога", заяви днес в парламента лидерът Бойко Борисов.

"Винаги сме държали да има мазнинка и резерв в държавата, и да не се изхарчва всичко. Когато говорех, че има проблеми в Министерството на финансите и освен партийните назначения, парите ги няма. Само преди два-три дена ви казах, че НС трябва да прояви характер и да се вслушаме в доклада на Международния валутен фонд. Да спрем тези безумни харчения на пари, да свалим дефицита до 1%. Вместо това се оказа, че за последните няколко дни са похарчени няколко милиарда и са ни подвели", заяви Борисов.

На брифинг в парламента Венко Сабрутев от ПП-ДБ заяви, че са оставили държавата в отлично състояние с 9,9 млрд. лв. фискален резерв. Според него се случва точно това, което президентът Румен Радев е дал като заявка, че ще прави - продължава се комуникацията, с която "да се страхува населението", че държавата ще фалира. 

"По време на представянето на новия служебен кабинет държавния глава заговори за фалит, но фискалния резерв е в отлично състояние и отсега нататък зависи от служебното правителство какво ще се случва с него", каза още Сабрутев.

Той обясни какво представлява фискалният резерв - "той е като една разплащателна сметка. В нея влизат нашите приходи и съответно правим разходи - плащаме ток, парно, вода. За да може да прецените вашето финансово състояние, то трябва да изберете една точка, в която винаги да мерите, и това е в края на месеца, когато вие сте получили всички приходи и сте направили разходите си".

По думите му манипулацията, че фискалният размер е по-нисък, идва от там, че държавата е извършила разходи, но не е получила приходи. Сабрутев посочи, че разходите са били предвидени в държавния бюджет, гласуван в пленарната зала.

Георги Ганев обясни, че има текущи приходи и разходи и за българския бюджет е характерно плащанията да са в началото на месеца, а приходите да идват в края на месеца.

"В средата на месеца идват приходите по ДДС, а за април всяка година са големите приходи по данък доход на физически лица. Разчетите на финансовото министерство са такива, че в края на април сметката ще бъде приблизително такава, каквато е била в края на март. Проблем с българския бюджет няма, но може да проима, ако се включат нови харчове, каквото се опитват да направят", добави Ганев.

Според Мартин Димитров новият финансов министър трябва да събере ГЕРБ и ДПС и да им каже да спрат с тези "популистки предложения за нови разходи".