Понеделник, 29 Апр 2024
           
Политика

Камелия Нейкова: Разходите за избори 2 в 1 не биха били наполовина

   
Камелия Нейкова: Разходите за избори 2 в 1 не биха били наполовина
  БНТ

Когато има избори 2 в 1 на една и съща дата, за всеки район се назначава една-единствена комисия. Въпреки това разходите не биха били наполовина. Средства се спестяват от заделените суми за логистика, осигуряване на избирателни помещения, както и за възнаграждения на комисиите. Това каз Камелия Нейкова, председател на Централна избирателна комисия (ЦИК), пред bTV.

По план-сметката за разходите за изборите, който е 98 млн. лв., 4 млн. и 600 хил. лв. са заделените средства за ЦИК. Това покрива възнаграждения на комисиите, медийни пакети и разяснителна кампания, докато за подготовка на хартиени бюлетини и други предварителни ресурси за изборите се назначават допълнителни средства. Засега това са 35 млн. лв., заяви Нейкова.

Насочват се средства към едно или друго министерство по време на избирателния процес, но не мога да отговоря къде отиват със сигурност, заяви още председателят на ЦИК.

"За първи път имаме тази комбинация от избори", потвърди тя, като допълни, че има разлика в изискванията. За гласуване в изборите за Европейски парламент (ЕП) е задължителна адресна регистрация в страната или постоянен адрес и регистрация в държава членка на ЕС. Затова и ще има 2 отделни избирателни списъка, обясни Камелия Нейкова.

В бюлетините ще участват едни и същи партии и коалиции с еднакъв номер за двете отделни изборни категории. Партиите, които участват само в един от изборите ще получат номер след останалите.

За възможността за промени в избирателния кодекс Нейкова е категорична, че такива промени не трябва да се правят, щом вече процесът е започнал. Това ще повлияе на организацията. Винаги след промени в изборното законодателство има проблеми, посочва тя.

Предвидени са около 10 000 машини, което е с малко по-голям брой от преди. Ще се използва една и съща машина при изборите за народни представители и за ЕП, като председателят споменава, че българите извън ЕС ще могат да гласуват само за парламент.

Машините не допускат възможността за неправилно попълнени бюлетини, както при хартиените, посочи още Нейкова и напомни, че трябва да се отбелязва първо вота в квадратчето вляво, а след това - преференцията с кръг.

По въпроса за проблемите с машините при първия тур миналата година, когато министъра на електронното управлението Михаил Стойнов снима код и изнесе критична информация за гласуването - председателят заяви, че не ЦИК е институцията, която трябва да търси отговори за такова сериозно нарушение. "Ако тогава бяхме игнорирали доклада на ДАНС, тогава може би на нас щеше да се търси отговорност, че сме пуснали машините", посочи още тя. Дали ДАНС е уведомил ЦИК за риска или къде е флашката с изтеклата информация, Нейкова потвърди, че допълнителна информация в ЦИК не е постъпвала.

Задължени сме да има звено, което да отговаря за управлението на машинното гласуване, но нямаме капацитет за него, съобщи Камелия Нейкова. По нейни думи вече са проведени 2 неуспешни конкурса. Нямаме достатъчно служители, затова се обръщаме към други институции за експерти, допълни тя.

Допълнително, тя призова да не се допуснат лица извън изборния кодекс в процеса, да не бъде допускано и извършване на неправомерни действия, за да е сигурно, че офлайн машините работят абсолютно коректно.

Ще направим всичко възможно, но трябва да бъдем и чути, заключи председателят на ЦИК.