Понеделник, 29 Апр 2024
           
Коментари Новини

Съдия Георги Ушев: Не съм поддържал контакти с Мартин Божанов

   
Съдия Георги Ушев: Не съм поддържал контакти с Мартин Божанов

Той не бил ходил и в частния клуб на Нотариуса.

„Не съм поддържал нито преки, нито опосредствени контакти с Мартин Божанов”. Това каза съдия Георги Ушев от Софийския апелативен съд пред временната комисията за проверка на факти и обстоятелства на групата около Мартин Божанов. Ушев е бивш председател на Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд, пише NOVA

Съдия Ушев увери, че не е посещавал заведение, в което достъпът с карта, както и не знае за групи за влияние в Специализирания съд и в Апелативния спецсъд, както и че няма нищо общо с групата на Божанов. Частното заведение на Мартин Божанов - Нотариуса се казваше "SS" клуб.

По отношение на Веселин Денков и мерките му за неотклонение в специализирания съд Георги Ушев каза, че са проведени 13 дела по искания за изменения на мярката за неотклонение на Денков, но по нито едно от тях не е съдия-докладчик, а по две е бил разпределен да участва в съдебен състав. Не е редно подсъдими и техни приближени лица да се изказват като последна инстанция за съдебни актове, и то в българския парламент, коментира Ушев изслушванията в комисията на Веселин Денков, Ивайла Бакалова и адвоката им Ина Лулчева.

"Откакто съм напуснал Софийския районен съд, не съм поддържал контакти с Велимир Атанасов", допълни съдия Ушев.

Мартин Божанов - Нотариуса беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб "SS" в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Божанов. По време на обиските са иззети компютри и различни материални носители на информация. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, имотни измами и пране на пари. В парламента беше създадена временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов. Съдийската и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет също започнаха да работят по казуса и евентуалната връзка на магистрати с Мартин Божанов.