Понеделник, 29 Апр 2024
           
Коментари

Нинова: Служебният кабинет е на ГЕРБ

   
Нинова: Служебният кабинет е на ГЕРБ
  БСП

„Сбърканите промени в Конституцията доведоха до тази ненормална ситуация. Нека да е ясно, че отговорност за тези промени носят ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, които ги гласуваха. В резултат на това имаме политически служебен кабинет на ГЕРБ. Начело с министър-председател Димитър Главчев, не можем да говорим за независим служебен кабинет.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медии в Народното събрание като първи коментар след клетвата на служебното правителство.  

„Категорично се разграничаваме от всички тези действия. Гласувахме „против“ промените в Конституцията. Не отидохме на квази консултациите при президента, защото това не бяха истински консултации, а опит всички политически партии да бъдат привлечени като съотговорни към това, което става“, подчерта тя.

Нинова бе категорична, че БСП години наред е алтернатива на такъв модел на правене на политика и занапред ще продължава да бъде такава.

Според нея събитията в МВР подлагат под съмнение честността на изборите.

„За нас това е най-важната задача за служебния кабинет, за партиите и за цялото общество. Искаме гаранции за честни избори. Каквото трябва, ние ще направим от своя страна, но всичко това, което се изнася като информация от МВР, е потресаващо и не дава никакви гаранции за честни избори“, коментира лидерът на БСП.

По думите ѝ оставането на Калин Стоянов в правителството е грешка.

„Предварително са заложени мини в едно най-важните министерства. Това е първият служебен кабинет, който започва с протести срещу тях още преди да се заклели. Самият този факт вече създава съмнение и напрежение. Ако зависеше от нас, той не би бил министър. И Живко Коцев не трябваше да остава. Няма невинни в тази ситуация“, каза още Корнелия Нинова и добави: „Такава система, която отвътре се тресе от конфликти, не може да гарантира сигурност на хората и стабилност в държавата – нещо, от което се нуждаем в момента.“