Понеделник, 29 Апр 2024
           
Развлечения

Манията по слънчевото затъмнение обхвана Северна Америка

   
Манията по слънчевото затъмнение обхвана Северна Америка

Манията по слънчевото затъмнение обхвана Северна Америка, когато спиращото дъха небесно зрелище плени десетки милиони хора, предлагайки рядка смесица от научен интерес, търговски възможности и партита през деня, пише БГНЕС.

Сянката на Луната потопи тихоокеанското крайбрежие на Мексико в пълен мрак в 11:07 ч. местно време (18:07 ч. по Гринуич), след което премина през Съединените щати със свръхзвукова скорост и се върна в океана над канадското атлантическо крайбрежие само час и половина след като достигна сушата. По "пътя на тоталността" на затъмнението се проведоха фестивали, партита за наблюдение и дори масови сватби, при които слънчевата корона засия зад Луната и остави тълпите в захлас. 

"Беше грандиозно. Никога не съм ставала свидетел на подобно нещо", казва Паулина Нава, 36-годишна жителка на крайбрежния мексикански град Мазатлан, пред АФП. Хората "крещяха, аплодираха, някои се снимаха, други се целуваха", добави тя. Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор, който пътува до града, нарече събитието "много красив, незабравим ден". На хиляди километри в центъра на Монреал, Канада, офис служители се изнизаха от небостъргачите, за да се снимат с очила за слънчево затъмнение, които държаха на телефоните си. "Сърцето ми биеше много бързо", казва 26-годишната Ерика Парк. 

Пътят на тоталността беше широк 115 мили (185 км) и в него живееха близо 32 милиона американци, а други 150 милиона живееха на помалко от 200 мили от ивицата, според НАСА, която през цялото време излъчваше на живо по интернет. Затваряне на училища, масови сватби.

Хотелите и местата за краткосрочен наем на най-добрите места за наблюдение бяха резервирани за месеци напред в щати като Тексас, Арканзас, Охайо и Мейн. В Инграм, Тексас, в парка Стоунхендж II - копие на праисторическия паметник в Англия - се събраха наблюдатели на затъмнението от цял свят, необезпокоявани от облачните условия. Джени Лин Хънтър, 57 г., и съпругът ѝ Чарлз Гилори, 60 г., бяха пристигнали от Флоресвил, Тексас.

Двойката се определи като "езичници" и носеше шапки на Мерлин. "Това означава много за мен, защото имам рак в четвърти стадий, но няма да се предам, това е възраждане на Слънцето на живота", каза Хънтър. В Ръселвил, Арканзас, пък се съобщава, че повече от 300 двойки са разменили обети на масовата сватбена церемония "Пълно затъмнение на сърцето". Авиокомпания "Делта" беше планирала два специални полета по трасето на затъмнението, а много училища в зоната бяха затворени за деня.

Доналд Тръмп, който пусна предизборна реклама, на която главата му блокира Слънцето, известен с това, че през 2017 г., когато беше в Белия дом, пренебрегна всички съвети за безопасност и се вгледа директно в затъмнението. През тази изборна година президентът Джо Байдън се подигра със своя съперник с пост в социалните мрежи, в който се казва: "Не се правете на глупаци, хора". Здравните специалисти също призоваха хората да използват сертифицирани очила за затъмнение, за да предотвратят трайно увреждане на ретината.

Само тези, които се намират на пътя на пълното затъмнение, могат спокойно да свалят предпазните очила за няколко ценни мига, които няма да се повторят до следващото слънчево затъмнение за голяма част от Северна Америка през 2044 г. "Диамантен пръстен" Затъмнението беше и неочакван успех за учените. НАСА изстреля тройка сондиращи ракети преди, по време и непосредствено след затъмнението, за да измери промените, причинени от внезапната тъмнина в йоносферата - горния слой на атмосферата, важен за радиокомуникацията на дълги разстояния. Затъмнението също така предостави златна възможност за изучаване на короната на Слънцето - външния слой на атмосферата, който обикновено е скрит от ослепителната светлина на повърхността, но оказва огромно влияние върху всичко - от спътници до електрически мрежи.

"Има няколко високи облака, но красотата на короната е ясно видима", каза хелиофизикът от НАСА Майкъл Кърк, докато затъмнението преминаваше през Далас. "Можете да видите тази бодлива структура, която просто изпъква - тя е спиращо сърцето красива", добави той, като посочи, че короната е "асиметрична" в резултат на приближаването на Слънцето към пика на 11-годишния му цикъл.

Докато затъмнението се развиваше, пресеченият лунен релеф се разкри в зашеметяващ ефект на "диамантен пръстен", а планетите Венера и Юпитер се появиха за кратко на небето. По време на предишни затъмнения е наблюдавано поразително поведение на животни, като например кукуригане на петли, които вярват, че е настъпила зората, когато тъмнината свършва. При хората затъмненията предизвикват чувство на удивление, тъй като се сблъскваме с нашето малко място в космическия ред. Отделни индивиди също така проявяват повече "просоциални" чувства един към друг след споделеното преживяване.