Вторник, 30 Апр 2024
           
Политика

Йотова разтревожена за хронично болната ни здравна система

   
Йотова разтревожена за хронично болната ни здравна система

Здравната ни система е хронично болна. Всеки нов здравен министър говори за реформа. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на церемония за Празника на научноизследователската и преподавателската дейност на Медицински университет - София, съобщават от президентството, пише NEWS

По думите й реформата трябва да бъде нещо повече от смени на директори в болниците и замяната на хартиените рецепти с електронни. Според нея здравната реформа ще бъде успешна само когато в центъра ѝ е човекът с неговите проблеми и нужди, а лекарят с достойното заплащане и условията, в които може да развие своя потенциал и знания.

Йотова е категорична, че здравната реформа не може да бъде лабораторно упражнение, залостено в кабинета на здравния министър.

Вицепрезидентът отбеляза, че в нея активно трябва да участват университетът, преподавателите със своята експертиза, лекарите и студентите.

Медицината е най-благородното изкуство". Тя не е занаят, а дълбоко лично призвание, денонощна отдаденост и смелост, каза още Йотова.