Четвъртък, 02 Май 2024
           
Новини

Оправдаха Костадинов по делото за всяване на паника по време на пандемията

   
Оправдаха Костадинов по делото за всяване на паника по време на пандемията

Софийският районен съд оправда лидера на Възраждане Костадин Костадинов по делото за всяване на паника сред населението по време на пандемията от COVID-19, пише News.

Политикът бе привлечен към наказателна отговорност заради свои изказвания, свързани с наличностите в складовете на държавния резерв и с противоепидемичните мерки по време на пандемията, по време на интервю през март 2020 г.

Според магистратите обвинението срещу Костадинов не е коректно конструирано. Съдът изтъква, че той е обвинен по чл. 326 ал. 1 от НК, което касае основно класическите случаи на подаване сигнали за бомби.

Съдът посочи, че няма пряк умисъл зад думите на лидера на Възраждане, тъй като информацията, която споделя в интервюто си, е подадена преди това от пиарът му. Съдът обаче отбеляза, че в думите на Костадинов относно липса на тонове кашкавал и сирене от складовете на резерва има дезинформация, тъй като се позовава на данни в медиите в предходен период.

Костадинов е оправдан за това, че е предал чрез конкретно изявление заблуждаващи знаци за тревога в национален ефир, по време на пандемия и въведено извънредно положение.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.