Вторник, 30 Апр 2024
           
Свят

Повече от 10 000 жилищни сгради са наводнени в Урал, Русия

   
Повече от 10 000 жилищни сгради са наводнени в Урал, Русия

Повече от 10 000 жилищни сгради са наводнени в Урал, района на Волга и Западен Сибир“. Това съобщи Министерството на извънредните ситуации на Русия. Службите за спешна помощ евакуират градовете, засегнати от покачващите се реки, пише БГНЕС.

Русия обяви федерално извънредно положение в Оренбургска област, където река Урал заля голяма част от град Орск и сега достига опасни нива в главния град Оренбург. "На териториите на Сибирския, Приволжския (района на Волга) и централния федерален район се прогнозира повишаване на температурата на въздуха, активно топене на снега и преливане на реки", се казва в изявлението на министерството. Русия вече е евакуирала хиляди хора, предимно в Оренбургска област в близост до Казахстан. Голяма част от град Орск е наводнена, след като проливен дъжд е скъсал близък язовир.

Кметът на града Сергей Салмин заяви, че наводнението се очаква да бъде "безпрецедентно", и предупреди за принудителна евакуация. Руската метеорологична служба Росгидромет съобщи, че очаква пикът на наводненията в Оренбург да бъде на 10 март и че няколко от кварталите на града ще бъдат засегнати. Властите също така предупредиха за "неизбежно" покачване на нивото на водата в сибирските региони Тюмен и Курган, като се очаква голямата река Тобол да се покачи.

Службите за спешна помощ в Курган, град с население около 300 000 души, разположен близо до границата с Казахстан, съобщиха, че са започнали "превантивна евакуация" и са преместили 571 души. Кремъл е наредил на властите в Курган и Тюмен да бъдат в готовност, позовавайки се на "природни аномалии".