Вторник, 30 Апр 2024
           
Коментари

Цветанов: Калин Стоянов е човекът, който трябва веднага да бъде сменен

   
Цветанов: Калин Стоянов е човекът, който трябва веднага да бъде сменен

Убеден съм, че е бил оказан силен психически натиск върху Живко Коцев. Това заяви пред БНР Цветан Цветанов, бивш министър на вътрешните работи, лидер на партия "Републиканци за България".

"Той, по всяка вероятност, не влизаше в тези договорки, които министърът поемаше на политическо ниво. Това е висшата професионална фигура в МВР. Той е човекът, който координира дейността и с други структури в сектора за сигурност". 

Цветанов смята, че "Калин Стоянов е човекът, който трябва веднага да бъде сменен" като министър.

 "Стигна до тази висока позиция по предложение на тогавашния министър Бойко Рашков. Той беше част от активната политика на кабинета на Рашков. След това към него беше повдигнато обвинение от прокуратурата. В началото на 2023 г. то беше прекратено. Това е подходът, чрез който може да държиш определени хора в някаква зависимост". 

Калин Стоянов не понесе отговорността за полицейското насилие пред БФС, заяви още Цветанов в предаването "12+3".

Бившият вътрешен министър посочи още, че е необходима смяната и на Владимир Малинов.

"Не може когато в парламента ще се създава комисия за "Турски поток", в един момент човекът, който е изграждал и е провеждал обществените поръчки, да оглави министерството на енергетиката". 

Няма как и Мария Павлова, която е част от екипа на Борислав Сарафов, да се слага за министър на правосъдието, отбеляза Цветан Цветанов.

Той подозира, че има намеса от страна на Бойко Борисов и Делян Пеевски при определянето на състава на Министерския съвет, оповестен от Димитър Главчев.

"Разбрахме, че познава само Евтим Милошев от години. Всички останали по всяка вероятност са били подадени". 

Бившият вътрешен министър мисли, че "ако Главчев направи три-четири рокади в представения състав на МС, ще може ПП-ДБ да се върнат към разумния разговор, който трябва да се води в парламента".

"ПП и ДБ трябва да се извинят на българската общественост за всичко, което направиха с конституционните промени", каза лидерът на "Републиканци за България".

"Те задълбочиха възможността да има политическа криза. Кой в момента носи политическата отговорност?"

Акад. Денков е министър-председател и към настоящия момент, а това му дава възможност да свика Съвета по сигурност към Министерския съвет и да получава информация, отбеляза още Цветанов.

Цялото интервю с Цветан Цветанов може да чуете тук.