Понеделник, 29 Апр 2024
           
Свят

Хеерт Вилдерс се отказа от обещанието си да извади Нидерландия от ЕС

   
Хеерт Вилдерс се отказа от обещанието си да извади Нидерландия от ЕС

Победителят на парламентарните избори в Нидерландия Хеерт Вилдерс се отказа от обещанието си за „обвързващ референдум за Nexit” (излизане на страната от ЕС – бел. ред.) преди изборите за Европейски парламент, докато все повече се приближава до сформиране на следващото правителство на страната, пише Investor.

Това е най-новият от серия компромиси, които изявеният крайнодесен представител прави, за да привлече потенциално коалиционни партньори, откакто неочаквано спечели парламентарните избори през ноември.

Вместо да напусне ЕС напълно, Вилдерс сега иска да „вложим енергията си в реформиране на Европейския съюз отвътре“, се посочва в предизборна програма на неговата „Партия на свобода“, публикувана в петък.

Вотът през ноември остава Вилдерс с повече места в парламента от всяка друга партия. Той обаче изпитва трудности да сформира правителство оттогава насам, тъй като другите партии се колебаят да се ангажират в съвместна работа с него. В опит да преодолее блокажа той смекчи имиджа си, отказвайки се от някои антиислямски политики, например планове да забрани мюсюлмански училища, Корана и джамиите.

Вилдерс казва в партийната си програма, че прехвърляйки правомощия на Брюксел, „други страни взимат решения по въпроси, които са от съществена важност за Нидерландия“ и призовава за възможност за излизане от европейски регулации, свързани с предоставянето на убежище и миграцията.

Законодателят иска още така да пусне Закона за климата и всички други климатични мерки „директно през шредера“. Като един от няколкото скептични към климатичните промени политици, набиращи популярност преди европейските избори, „Партията на свободата“ на Вилдерс води в последните социологически проучвания, като прогнозите са да вземе една четвърт от нидерландските гласове.

Вилдерс бе принуден да се откаже от опита си да стане премиер през март, но все още има възможността той да нареди правителството. Независимо кой избере да бъде следващия премиер, той сигнализира, че коалицията, която сглоби, ще направи страната по-насочена навътре.

„Искаме значително да ограничим финансовия си принос към ЕС“, каза той. „Накратко: по-малко ЕС и повече Нидерландия“, допълни той.