Понеделник, 29 Апр 2024
           
Коментари

Даниел Смилов: Това е правителство, правено срещу ПП и ДБ, и в полза на други партии

   
Даниел Смилов: Това е правителство, правено срещу ПП и ДБ, и в полза на други партии

Правителството е изключително интересно. То има много ясно послание – и от гледна точка на състав, и на очаквания от него, пише Факти.

Това заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова след като служебният премиер Димитър Главчев представи състава на кабинета на консултации в президентството.

Ефектите от гледна точка на състава според нея са следните:

"Имаме отдавна работещи вътре в системата представители на различните министерства и агенции, които имат сериозен опит и не навлизат тепърва в това, което ще управляват за относително кратък период от време. Тези хора са предимно експерти, работят много отдавна и се свързват с периода на управление на ГЕРБ. Няма ярки представители на ГЕРБ. Имаме трима, които са директно министри на ПП-ДБ и с това се изчерпва политическият оттенък. Тези представители на ПП-ДБ са сложени като че ли много нарочно и много целенасочено. Това са хора, готови да се откажат от ПП-ДБ."

Съставът на правителството е шамар, особено насочен срещу ПП-ДБ, смята проф. Христова.

Това е правителство срещу ПП-ДБ. Това е правителство доминирано от ГЕРБ, със силно представителство на ДПС, коментира политологът доц. Даниел Смилов в предаването "Хоризонт до обед".

"Това е правителство, правено срещу ПП и ДБ и в полза на други партии. Очаквам да видя и промяна на парламентарното мнозинство – около ГЕРБ и ДПС ще се сформира ново и може би официализирано мнозинство, с помощта било то на хора от ИТН, "Възраждане" инцидентно, дори БСП може по някои гласувания да се включва. В парламента ще имаме нова конфигурация."

Основният сблъсък ще бъде между ГЕРБ и ДПС от една страна, и ПП-ДБ от друга. Другите партии ще трябва да се позиционират по тази ос. ИТН и "Възраждане" повече гравитират към ГЕРБ и ДПС в този сблъсък, отчита той.

Относно предложените за служебни министри на вътрешните работи и на електронното управление - Калин Стоянов и Валентин Мундров, политологът уточни, че "ПП и ДБ имат основания да повдигат възражения", защото това са били по думите му "ключови лица от заверата", с която според него е било осуетено машинното гласуване на първия тур на местните избори през есента на 2023 г.

Не се стигна до конституционна криза, каза доц. Даниел Смилов. Той е на мнение, че е бил постигнат основният ефект – служебните правителства да не са под контрола на президента.

Президентът избра решението, при което той има минимална роля. С тази своя политика той иска да минимизира политическата си отговорност, заяви Смилов.
Необходим е одит на досегашното управление и в това не се съмнява абсолютно никой, подчерта проф. Антоанета Христова.

Още с отказа си да влезе на консултациите БСП се позиционира като твърда опозиция. Останалите бяха в много интересна постановка. Предвид това, че на първо място според социологията е ГЕРБ, в момента всеки прави преоценка и планиране как би могъл да влезе в някаква форма на общо управление след изборите – официално или неофициално. Всички, които влязоха на консултациите, включително ПП-ДБ, са формации, които се опитват да подадат ръка на следващото управление, гласи прочитът на политическия психолог.

Излизането на ПП и ДБ е пиар ход и израз на слабост, категорична е Христова, която определи това излизане "неадекватно".

"Най-смехотворно е човекът, който говори за ала-бала, да говори за честни избори. Изборите и честността на изборите се приписват като проблем на ПП-ДБ."

Не знаем наказателният вот накъде ще отиде, посочи още проф. Антоанета Христова.

"Тези промени в Конституцията са най-безумните и глупави, които можеха да бъдат измислени. Всеки ще се отрича от това правителство и ще казва – не е моето", настоя тя. Обективната оценка за това правителство е, че то е израз на парламентарната конюнктура, която обаче не е в състояние да управлява – така "слабостта на парламента се изразява в слабостта на правителството" и то "не е разположено в относително по-чиста среда", изтъкна политическият психолог.

"Промените в Конституцията са безобразни. Те са предателство на националния и обществен интерес. Всичко това трябва да се промени спешно при следващ състав на парламента. Това може да се случи с висока избирателна активност и с активиране на наказателен вот. Много е важно дали ще има достатъчно алтернативи, които да поемат този наказателен вот. Тази група, която не гласува и се е оттеглила и от ГЕРБ, и от ПП-ДБ, търси такъв наказателен вот. Има готовност за подобен удар срещу управляващите до този момент, но няма субект, чрез който да се реализира този удар, а това е проблем."