Вторник, 30 Апр 2024
           
Политика

Приеха на първо четене добавката за Великден за пенсионери под прага на бедност

   
Приеха на първо четене добавката за Великден за пенсионери под прага на бедност

Пенсионерите под прага на бедност да получат еднократно по 75 лв. за Великден, приеха депутатите на първо четене. Законопроектът е внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС. "Възраждане" също имаше предложение за великденска надбавка, но от 100 лв. и за всички пенсионери. То беше отхвърлено от парламента, пише OFFNews.

В мотивите към законопроекта, внесен от Деница Сачева, Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС), Станислав Анастасов и Йордан Цонев (ДПС), е посочено, че се осигуряват средства в размер на 40 000 000 лв., необходими за еднократно изплащане на допълнителна сума в размер на 75 лв. на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително. Средствата ще бъдат за сметка на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г.

По този начин във връзка с предстоящите великденски празници ще бъдат подпомогнати около 534 000 пенсионери, чиито доходи са в размери до линията на бедност.

Първо гласуване на Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. беше включено като първа точка в дневния ред днес. 

По време на дебата Георги Гьоков от БСП отбеляза, че БСП ще подкрепи законопроекта и ще внесе предложение между първо и второ четене всички пенсионери да получат коледни добавки, но диференцирано - тези с пенсии до линията на бедност по 100 лв., останалите - по 50 лв. Той обясни, че необходимите за това средства са 129 млн. лв. и ще са за сметка на преструктуриране на разходите на Държавното обществено осигуряване и на трансфер от държавния бюджет.

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи 100 лева великденска надбавка за пенсионерите с минимална пенсия, както и по 50 лева за всички останали.

Предложението на ГЕРБ и ДПС беше прието със 145 гласа "за", двама "против" и 26 "въздържали се" от ПП-ДБ.