Понеделник, 29 Апр 2024
           
Свят

Доналд Тръмп: Израел абсолютно губи PR войната в Газа

   
Доналд Тръмп: Израел абсолютно губи PR войната в Газа

Доналд Тръмп заяви, че Израел "губи PR войната" в Газа заради снимките, които излизат от територията, и трябва бързо да прекрати конфликта, предаде АФП.

"Всяка вечер те пускат записи на падаща сграда. Не би трябвало да пускат такива записи", заяви Тръмп в интервю, излъчено в предаването "The Hugh Hewitt Show".

"Те го правят, ето защо губят PR войната. Те, Израел абсолютно губи PR войната", каза той.

Най-кръвопролитната война в историята на Газа започна с нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври, в резултат на което загинаха 1170 израелци и чужденци, повечето от които цивилни, според израелски данни.

Палестинските бойци взеха и около 250 заложници, от които около 130 остават в Газа, включително 34, които според военните са мъртви.

По данни на здравното министерство в управляваната от Хамас Газа ответната кампания на Израел е отнела живота на най-малко 33 037 души, а ООН предупреди за "катастрофален глад".

"Трябва да се приключи с това и да се върнем към нормалността", каза Тръмп. "Трябва да постигнете победа, а това отнема много време."

"Да приключим с това. Те трябва да довършат това, което довършват", каза кандидатът за президент на Републиканската партия.

Израел е подложен на все по-голям международен натиск заради жертвите от шестмесечната си война срещу Хамас и търпи все по-остри упреци от основния си поддръжник Вашингтон.

Безмилостните израелски бомбардировки превърнаха голяма част от Газа в развалини, сринаха болничната система и създадоха хуманитарна криза за 2,4 млн. души на палестинската територия.

Коментарите на Тръмп дойдоха в момент, в който президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Израел за рязка промяна в политиката му във връзка с войната в Газа, на фона на нарастващото разочарование от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и засилващия се вътрешен натиск в годината на американските избори. /БГНЕС