Понеделник, 29 Апр 2024
           
Новини

Русия продължава да открива "доказателства" за украинска връзка в атентата в Москва

   
Русия продължава да открива \

Един от нападателите, извършили масовото убийство в „Крокус Сити Хол“ в Москва, за което претендира „Ислямска държава“ (ИДИЛ) е имал проукраинско съдържание в телефона си, съобщиха руски следователи, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

ИДИЛ многократно е поемала отговорност за нападението на 22 март, при което загинаха над 140 души, но Москва се е опитва да свърже Киев и Запада с атаката, въпреки отричанията им.

Украйна и Западът обвиниха Москва, че се опитва да се възползва от трагедията, като намеква, без да предоставя доказателства, че Киев стои зад терористичната атака, най-смъртоносната в Русия от две десетилетия насам.

Въоръжени лица в камуфлажни дрехи нахлуха в сградата на кметството "Крокус" в покрайнините на Москва, след което подпалиха сградата. Арестувани са повече от дузина заподозрени, включително четиримата нападатели, които са от централноазиатската държава Таджикистан.

Руските следователи заявиха, че данните от телефона на един от заподозрените показват, че сутринта на 24 февруари тази година - втората годишнина от военната кампания на Русия в Украйна - той е търсил снимки на „Крокус Сити Хол“ и ги е изпращал на други хора.

В доклада се казва, че заподозреният "е потвърдил всичко това в своите показания".

Бяха повдигнати въпроси относно валидността на разпитите на арестуваните от Москва лица, след като четиримата стрелци бяха докарани в московски съд с видими следи от брутален побой.

Следственият комитет на Русия също така заяви, че е открил снимки на същия телефон, на които се виждат мъже в камуфлажни дрехи, държащи украинското знаме пред разрушени сгради.

"Тези данни могат да сочат връзка между нападението" и конфликта в Украйна, заявиха оттам.

Съединените щати заявиха, че в началото на март публично и частно са предупредили Русия, че екстремисти планират нападение срещу концертна зала в Москва.

Неназовани служители на американското разузнаване заявиха пред американски медии след клането, че са казали на Москва, че именно зала "Крокус Сити" е тази, която ИДИЛ е планирала да атакува.

Русия отхвърли тези предупреждения. Само три дни преди нападението президентът Владимир Путин обвини Вашингтон в "изнудване" и опит за "сплашване" на руснаците.