Вторник, 30 Апр 2024
           
Новини

20 години от загиналите български деца в катастрофата на река Лим

   
20 години от загиналите български деца в катастрофата на река Лим

Вицепрезидентът Илияна Йотова участва във възпоменателната церемония край сръбското село Гостун за 20-годишнината от катастрофата на река Лим, при която загинаха 12 деца от Свищов. На отбелязването присъстваха представители на местната власт от Сърбия и Черна гора, тогавашният черногорски президент, кметът на град Свищов, дипломати, спасители от фаталната нощ.

“Преди 20 години България изтръпна от болка и се събуди в скръб, която няма как да бъде заличена, защото родината ни загуби свои деца. Една трагедия спря техния полет, унищожи детството им, а прекършените им крила застинаха в монумента на мястото на катастрофата”, заяви Илияна Йотова на възпоменателното отбелязване в Бело поле. “20 години се питаме къде сгрешихме ние, възрастните, защо заради нашите грешки на прага на своя живот си отидоха най-невинните. Всяка година търсим отговора на нашата собствена отговорност. Дано в името на паметта на нашите деца да сме научили уроците си”, подчерта вицепрезидентът.

Илияна Йотова благодари на местните власти от Бело поле, Черна гора, и Приеполе, Сърбия, на пожарникарите, лекарите, медицинските сестри, обикновените хора. “Такава саможертва може да има само от братя за братя. В онази трагична нощ нямаше разделение на народи, етноси, религии, имаше само човещина. Крехко е доброто в свят на кризи, войни, конфликти. Но тази катастрофа показа, че колкото и крехко да е, то е присъщо само на човека и неговите корени са много дълбоки. А паметта и гласовете на децата ни казват – колкото и да ни е тежко, колкото и понякога да са хлъзгави човешките ценности, пазете тази доброта”, заяви вицепрезидентът . Тя припомни, че спасителите на българските деца бяха  удостоени от президента Георги Първанов с орден “Мадарски конник”, получиха българско гражданство за своите заслуги. Години по-късно Илияна Йотова връчи на официална церемония в Гербова зала българските документи за самоличност на един от спасителите – Сафет Баличевац. “Той сподели, че най-трудният въпрос, който днес му задават неговите деца, е защо не е успял да спаси всички от автобуса”, посочи вицепрезидентът.

След трагедията беше създадена Фондация “Ангели от Лим”, която връчва стипендии за постижения в науката, културата, спорта. Благодарение на нейната дейност и на усилията на много хора беше променена нормативната уредба за провеждането на ученически екскурзии.